Petak, 5. septembar 1997.

Cistaci i novinari

Zuzana Serences

Samo dva dana nakon sto se levica izlozila u predizbornoj plakatskoj ulicnoj galeriji, novosadski julovci zestoko su digli glas da im se organizovano cepaju plakati. Na tome nisu stali, pa su odmah optuzili ni manje ni vise nego radnike gradske "Cistoce". Koji, opet, po njima sve to rade po nalogu rukvodilaca tog preduzeca iza kojih, kako zakljucuju, ocito stoji gradska vlast. Poruka je dakle jasna: da, eto. "Zajednicari" i "Vojvodjani" koriste i zloupotrebljavaju radnike i javni posao kakav je ciscenje ulica - za politicko rasciscavanje i ciscenja. A, sve to kada bi svoj posao valjalo da radimo, naravno, u interesu svih poreskih obveznika grada.

Istog tog dana kada su se oglasili julovci, u Novom Sadu je gostovala i ministarka za informacije Radmila Milentijevic. Sa slucajnim poklapanjem ta dva dogadjaja, medjutim, slicnosti jos uvek ne prestaju. Jer i ona je u poseti ljudima koji pripremaju listove "Dnevnik" i "Madjar so" govorila o jednoj vrsti javnog posla, koji po svim uzusima treba da je u interesu svih poreskih obveznika, s obzirom na cinjenicu da je osnivac tih listova vojvodjanska skupstina.

O tim uzusima ministarka je prenela iskustva koja je za 42 godine boravka u Americi slozila, sve uz poruku da kada je o medijima rec, vlasnik, odnosno gazda odredjuje pravac. I - tacka. "Dnevnikovci" su se odmah i slozili, sve objasnjavajuci kako "znaju ciji su", a njihove kolege u "Madjar so" ministarka je sa blago podignutim prstom upozorila da zna za njihovo kriticno pisanje o vlasti. Uz opomenu da treba da znaju ko im je gazda. Ergo: valja se pripaziti kada se posao obavlja u takozvanom javnom preduzecu, ili delatnosti, za koje se namicu pare i iz budzetskih kasa.

I, naravno, daleko bilo da se posao cistaca gradskih ulica i novinara moze svesti u istu ravan i pod iste uzuse. Ipak, dva novosadska upozorenja u istom danu mozda bi i pored svega mogla da postave dilemu: da li jedan posao od javnog interesa kakav je obavestavanje gradjana trpi toliko neprikrivenu pripadnost, pa se jos javno hvali da se "ne razmece navodnom neutralnoscu", a drugi ne. Tim pre sto je ciscenje zagadjenog informativnog prostora i dusa nimalo manje vazan posao od ciscenja ulica. Ili je samo rec o tome ko je u datom slucaju - gazda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /