Petak, 5. septembar 1997.

NA MARGINAMA POSETE JUZNOKOREJSKIH BANKARA JUGOSLAVIJI

Azijska omca na obodu Evrope

"Rumunija bi mogla postati most za juznokorejski ulazak na trzista bivseg Sovjetskog saveza, bivse Jugoslavije i zemlje crnomorskog regiona", izjavio je jedan rumunski zvanicnik. Juzna Koreja planira da do kraja veka na investicije potrosi izmedju pet i sest milijardi dolara

"Korejske finansijske institucije veoma su zainteresovane za investiranje u Jugoslaviji i uveren sam da cete stvoriti dobre uslove za dolazak stranih investitora kakvi smo mi", izjavio je In Jik Cung, generalni direktor i predsednik Seul Sekjuritis, koji je predvodio 33 troclanu korejsku delegaciju koja je juce otputovala iz Beograda.

Poseta je, medjutim, imala samo protokolarni karakter, i svela se na informisanje juznokorejske delegacije o stanju jugoslovenske privrede i institucionalnom okviru.

ANZ Investment bank ciji je direktor Milan Markovic, nekadasnji saradnik Borke Vucic, generalnog direktora Beogradske banke (koja je ovu posetu sa jugoslovenske strane i organizovala), planira da osnuje "novi istocnoevropski fond koji ce ulagati u razlicite hartije od vrednosti koje izdaje Jugoslavija ili njeni subjekti ili hartije od vrednosti kojima se trguje na jugoslovenskom finansijskom trzistu, a koje glase na stranu valutu ili dinare", objasnjava se u propratnom pismu uz napomenu da bi ANZ razmotrila "mogucnost ulaganja u jugoslovenske akcije". "Ovde su neki od najvecih korejskih investitora u taj fond", izjavio je Mark Kumbs iz ANZ Grup, Rojteru.

"Mi upravljamo tim fondom i doveli smo neke od investitora da bi se upoznali sa mestima u koje nameravamo da investiramo. Oni ce investirati u nas fond, a mi donosimo odluke o tome gde cemo taj novac investirati", rekao je Kumbs.

Prema proslogodisnjoj analizi objavljenoj u "Azija Tajmsu", Juzna Koreja je veoma angazovana na svim poljima u Istocnoj Evropi. "Kao deo svoje globalne strategije u investiranju, Juzna Koreja izabrala je Istocnu i Centralnu Evropu kao stozer svoje proizvodnje i izvoza visokokvalitetne robe siroke potrosnje za evropsko trziste", prenosi "Azija Tajms".

Tokom maja prosle godine juznokorejski premijer Li Su Sung boravio je 16 dana na turneji po istocnoevropskim zemljama i Turskoj, a zakljucak te posete bio je da bi azijske zemlje uskoro mogle da preuzmu primat medju vodecim investitorima u Poljskoj i Rumuniji, potiskujuci Nemacku i druge clanice Evropske unije.

Za razliku od Japana koji se odlucio za Veliku Britaniju kao svoj most ka Evropi, Juzna Koreja fokusirala se na Istocnu Evropu zbog kvalifikovane i nisko placene radne snage, velikog domaceg trzista i blizine EU, cije clanice nameravaju da postanu u narednih par godina.

Direktan pristup EU je od posebne vaznosti za velike juznokorejske konglomerate, pogotovo posle njihovog uspesnog ulaska na evropsko trziste elektronike i automobila. Juznokorejski proizvodjaci automobila u ovom trenutku imaju udeo od oko 0.5 tog trzista, ali prodaja bi se mogla znacajno povecati, jednom kad utvrde svoju produkcionu bazu u ovom delu planete.

Investiranje u Istosnoj Evropi bilo bi uspeh i po sebi i za sebe. Privrede zemalja Centralne i Istocne Evrope imaju, uz par izuzetaka, rast od oko cetiri do sest procenata godisnje. Za Juznu Koreju to znaci dobro poziciranje na jedinom rastucem trzistu izvan Azije.

Poljska i Rumunija imace najvece koristi od tog investicionog buma. Juznokorejske kompanije vec su investirale oko 45 miliona dolara u Poljskoj i vise od 158 miliona dolara u Rumuniji. "Daevo" je vec objavio da ce u naredne cetiri godine investirati 1.5 milijardi dolara u dve fabrike u Poljskoj, s namerom da montira do 300.000 automobila. Poljska bi takodje mogla potpisati ugovore o mesovitim ulaganjima u seriju razlicitih delatnosti od fotografske opreme do helikoptera.

"Korejska delegacija rekla je da namerava da investira izmedju pet i sest milijardi dolara do kraja veka", izjavio je poljski ministar za industriju i trgovinu Klemens Scirski. "Daevu" je za sada najveci pojedinacni investitor u Poljskoj. U Rumuniji je Juzna Koreja vec drugi najveci investitor, posle Italije. "Rumunija bi mogla postati most za juznokorejski ulazak na trzista bivseg Sovjetskog saveza, bivse Jugoslavije i zemlje crnomorskog regiona", izjavio je jedan rumunski zvanicnik.

Juznokorejske kompanije su izrazile spremnost da pomognu Rumuniji u procesu privatizacije. I ovde je vodeci investitor "Daevu" koji namerava da u saradnji sa "Dacijom" u narednih par godina podigne godisnju proizvodnju automobila na 200.000.

T. Jakobi

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /