Petak, 5. septembar 1997.

AGENCIJA "MARK-PLAN" O REJTINGU BANKARA I PRIVREDNIKA U JUGOSLAVIJI

Avramovic cestit i strucan, Vlatkovic anoniman

Na pitanje, "ko su nasi najugledniji direktori?" 40 odsto ispitanika nije umelo da odgovori, a 30 odsto izjavilo je da ih to ne zanima

U okviru svog avgustovskog ispitivanja javnog mnjenja Jugoslavije, Agencija "Mark-Plan" je, izmedju ostalog, 2.348 punoletnih gradjana upitala i "ko su nasi strucni i cestiti bankari?" - Odgovori su katastrofalni, kaze Zozef Loncar, ekspert za privrednu propagandu. Najvise ispitanika dalo je odgovor "nijedan" (40,4 odsto), a 39,8 odsto ne zna. Iako se povukao iz javnog zivota, Dragoslav Avramovic pojavio se u samom vrhu imenovanih, cestitih i strucnih, kod 6,5 odsto ispitanika, a zatim sledi, upola "slabija" Borka Vucic (3 odsto). Na listi slede Ljubomir Mihajlovic, direktor Komercijalne banke (2,1), Zlatan Perucic, direktor Beobanke (1,2) i Ivan Karic (1,1). Karic je u javnosti manje eksponiran od svog brata Bogoljuba, pa je istrazivace iznenadilo da je i u ovoj meri zapazen.

Najveci broj ispitanika je na pitanje "ko su nasi najugledniji direktori" uglavnom odgovarao sa "nijedan postojeci" (40,2 odsto), dok 30,6 odsto to ne zanima. Na pitanje uopste nije htelo da odgovori 10,6 odsto gradjana, a tek onda se javaljaju imena: Dragan Tomic (Simpo) 4,6, Dragan Tomic (Jugopetrol) 2,6, Bogoljub Karic 1,9, Dusan Matkovic (Sartid) 1,4, Smiljko Kostic (Duvanska industrija Nis) 1,3 i Slobodan Radulovic 1,2. Svi ostali bili su ispod jedan odsto, a iznenadjenje je, u ovom slucaju, Kostic.

Cak 76, 6 odsto ispitanika nije znalo da kaze ko je "cuvar trezora" u ,Jugoslaviji, 12, 6 odsto odgovorilo je da je guverner Narodne banke Dusan Vlatkovic, a 10,8 odsto odgovora svrstano je medju "ostale". Jos je veci procenat onih koji ne znaju ko je predsednik Privredne komore SRJ - 81,4 odsto. Da je to Mihajlo Milojevic reklo je 13,8 ispitanika, a 4,8 odsto "ostali".

Loncar preporucuje direktorima da malo vise porade na svom imidzu, u najpozitivnijem smislu, jer bi im u tom slucaju gradjani vise verovali, a u istrazivanjima se ne bi dobijali ovakvi odgovori.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /