Petak, 5. septembar 1997.

"OPEL" (RE)ORGANIZUJE PRODAJNU MREZU ZA JUGOISTOCNU EVROPU

"OSE-Danadria" zaduzena za Jugoslaviju

Nemacki "Opel" reorganizuje plasman na delu balkanskog trzista: ubuduce ce o prodaji novih vozila, rezervnih delova i servisa i brigu u Jugoslaviji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj i Madjarskoj voditi firma "Opel jugoistocna Evropa (OSE)-Danadria" sa sedistem u Budimpesti.

Na taj nacin svih osam dosadasnjih dilera u SR Jugoslaviji nece vise moci da rade svako za sebe vec ce od pocetka naredne godine svi morati da se ponasaju po jedinstvenim pravilima i prodaje vozila ili rezervnih delova (cene) i servisiranja (kvalitet usluga). To ce doprineti da ce cene vozila automobila, iako bolje opremljenih, 1998. biti nize u odnosu na ovu godinu.

- Za pocetak centralno skladiste "OSE-Danadria" imace 750 automobila marke "opel", a ubrzo potom nikada manje od dve hiljade. Tako ce se isporuke kola nasim kupcima ubuduce smanjiti za cetiri do sest nedelja, odnosno iznositi nedelju, najvise dve po uplati - rekao je pored ostalog na jucerasnjoj konferenciji za novinare inz. Zarko Petkov, direktor "Beo-auta", jednog od importera i distributera "Opelovih" vozila u Jugoslaviji. - Naime, zavrsetkom proizvodnje modela za 1997. (upravo je pocela proizvodnja za narednu godinu), prestala je i direktna saradnja "Beo-auta" kao ovlascenog "Opelovog" uvoznika, dilera i servisera u Jugoslaviji sa centralom ove firme u nemackom gradu Rizelshajmu kada su u pitanju, vozila iz putnickog programa. Ali kada su rezervni delovi u pitanju oni ce i dalje biti isporucivani direktno iz Nemacke.

U "Beo-autu" veruju da ce se i na ovakav nacin na jugoslovenskom trzistu povratiti stara "Opelova" slava. A ona nije mala: u Srbiji i Crnoj Gori tokom poslednje decenije bivse SFRJ u ove dve republike godisnje je od ukupne prodaje uvoznih automobila cak 45 odsto bilo marke "opel". Sada je ta brojka spala na samo oko 700 vozila. Ali, kako je juce receno, veruje se da ce, ovim novim pogodnostima, uskoro premasiti hiljadu, a to znaci i potpuno drugaciji status proizvodjaca prema ovom, nasem trzistu.

P. Mrdjanov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /