Petak, 5. septembar 1997.

PRIVREDNA KOMORA SLOVENIJE POZITIVNO OCENILA PREDLOG JUBMES

Deonice banke po kljucu MMF?

Slovenacka preduzeca poslace jednog opunomocenika u Beograd za dalje pregovore sa JUBMES

Ljubljana. - Privredna komora Slovenije ocenjuje da poziv Jugoslovenske banke za medjunarodnu ekonomsku saradnju JUBMES slovenackim preduzecima i bankama (koje su u JUBMES u vreme SFRJ ulozile kapital) postanu novi deonicari ove banke, predstavlja doprinos ozivljavanju ekonomske saradnje izmedju preduzeca iz Slovenije i SRJ i smatra da bi potpis bio koristan.

U saopstenju za javnost nakon sastanka predstavnika vecine od 30 preduzeca kojima je JUBMES poslao ponudu, Privredna komora Slovenije istice da bi pristanak da postanu deonicari JUBMES-a bio koristan ukoliko se razrese pitanja kako ce se preracunati udeo, zatim pitanja pravnog nasledja preduzeca koja su prestala da postoje ili svoj udeo prenele na slovenacki Fond za sukcesiju, te da li postoji veza sa postojecim obavezama i potrazivanjima iz poslovanja JUBMES-a.

Stambolic putuje u Sloveniju

Ljubljana, Beta. - Direktor Jugoslovenske banke za medjunarodnu ekonomsku saradnju Ivan Stambolic uskoro ce doputovati u Sloveniju, javila je Televizija Slovenije.

Uprkos dilemama, predstavnici preduzeca su se slozili da odluku o tome hoce li prihvatiti ponudu iz Beograda donosi svako preduzece pojedinacno, a da ce se na osnivacku skupstinu novog, deoncarskog drustva u Beograd poslati jedno preduzece kao opunomocenik svih koji se odluce za potpis. Privredna komora je sa sastanka poslala i poziv drzavnim organima da uspostavljanjem diplomatskih odnosa i sklapanjem odgovarajucih medjudrzavnih ugovora podrze napore Komore za ozivljavanje ekonomskih odnosa sa SRJ.

Jedino preduzece koje javno istice da prihvata ponudu JUBMES-a je fabrika obuce "Alpina", a po pisanju ljubljanskog "Dnevnika" od 30 miliona maraka osnivackog kapitala novog JUBMES-a podeljenog na 12.343 deonice slovenackim preduzecima bi pripale 384 deonice ukupne vrednosti oko milion maraka. Za isti list je direktorka Fonda za sukcesiju Blanka Primec rekla da ce Slovenija od "4.000 deonica nove banke koje treba podeliti drzavama naslednicama" traziti 16,39 odsto, odnosno podelu po kljucu MMF.

Poslednjih dana, javljaju se kritike na racun politike prema eks- jugoslovenskom prostoru, a "Dnevnik" pise da bi Slovenija morala Srbiji da ponudi "posredovanje svojih bogatih iskustava oko privatizacije i tako dodje do uvida u privatizaciju imovine slovenackih preduzeca". Medju preduzecima koja su se u vezi s tim sporom oglasila je "Slovenijales", koji ocenjuje da je raspadom SFRJ u Srbiji ostalo njegovih 76 miliona marka u nekretninama, potrazivanjima i rezervama.

Stevan Sicarov

Slovenacke plate za 383 posto vece od srpskih

Kupovna moc prosecne plate u Sloveniji je prosle godine bila za 180 odsto visa od kupovne moci prosecne plate u SRJ, konstatuje Insitut za ekonomsku dijagnozu i prognozu pri Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Ljubljani, i analizi cena i plata u Sloveniji i SRJ pravljenoj u saradnji sa Centrom za ekonomska istrazivanja Instituta za drustvene nauke iz Beograda. Prema analizi, prosle godine su cene u SRJ, s obzirom na kupovnu moc, u Jugoslaviji bile 42 odsto nize od cena u Sloveniji, dok su plate bile nize za 79 odsto, odnosno slovenacke su bile vise za 383 posto. Dohodak po stanovniku u Sloveniji je oko 9.500 dolara, u SRJ oko 1.500, a zanimljive su proslogodisnje analize ovog insituta o tome da kupovna moc slovenacke prosecne plate iznosi tek oko 40 odsto kupovne moci austrijskih i italijanskih plata.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /