Petak, 5. septembar 1997.

SKUPSTINA CRNE GORE TRECI DAN: TRECI DAN: POSLEPODNEVNO ZASEDANJE

Djukanovic: Carina kod Prijepolja - demonstracija sile

U poslepodnevnoj raspravi premijer Milo Djukanovic je ustvrdio da se u Saveznoj vladi vec pise tekst novog saveznog Ustava. Djukanovicev "strah za ustavnost" Crne Gore Momir Bulatovic Je ocenio kao "marketinski potez i alibi za unutrasnje probleme"

Podgorica. - Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Djukanovic u nastavku jucerasnje rasprave na Skupstini Crne Gore naveo je niz primjera ugrozenosti ustavne pozicije Crne Gore u federalnoj drzavi, koje, kako je konstatovao, suprotna strana u Demokratskoj partiji socijalista koju predvodi Momir Bulatovic, jednostavno ne vidi. Djukanovic je pored poznate inicijative za promjenu saveznog Ustava od strane Socijalisticke partije Srbije i stvaranja normi za unitarizaciju drzavne bezbjednosti (pisanje takvog zakona je u toku u Saveznoj vladi, dokumentovao je) naveo i blokadu na granici izmedju dvije republike od strane srbijanskih carinika i policije. "U tim blokadama uvijek je bilo pomalo politike, pa ima i sada. Njima se zeli demonstrirati sila na jedinstvenom jugoslovenskom trzistu" - rekao je Djukanovic, iznenadjen ponasanjem saveznih vlasti u vezi sa ovim problemom.

"Mozda je i dobro sto savezni organi ne reaguju da bi se pokazala besmislenost dviju teza, a to je da je Crna Gora svercerska tvrdjava i da ce odmah propanuti cim joj se zatvore svercerski kanali. Ni jedno ni drugo se, svjedoci smo, nije potvrdilo tacnim. Zahvaljujuci upravo toj blokadi, procvjetao je sverc i sivo trziste u Srbiji" - rekao je Djukanovic.

Predsjednik Republike Crne Gore Momir Bulatovic, polemisuci sa Djukanovicem i stavljajuci se u zastitu Savezne vlade i carine kod Prijepolja, rekao je da se radi o naplacivanju razlike u akcizama koje se placaju u Crnoj Gori i na nivou savezne drzave, a koje iznose cetrdeset procenata. "Neplacanje akciza izaziva sverc i sivu ekonomiju, koji se moraju suzbijati" - rekao je Bulatovic.

On je Djukanovicev strah za ustavnost Crne Gore u federaciji ocijenio kao "marketinski potez i alibi za unutrasnje probleme" i da, po njegovim saznanjima, "niko ne ugrozava ustavni status Crne Gore u SRJ".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /