Petak, 5. septembar 1997.

PREDSTAVLJENA KNJIGA SRETENA VUJOVICA "GRAD U SENCI RATA"

U sredistu ekstrema

U okviru "Prometejevih dana" u Dvorani kulturnog centra juce je predstavljena knjiga Sretena Vujovica "Grad u senci rata/Ogledi o gradu, siromastvu i sukobima", o kojoj su govorili izdavac Zoran Kolundzija, Ljubinko Pusic, a prisutnima se obratio i autor.

Kako je rekao Pusic, autor u uvodu napominje da se nalazimo u "vreme svekolikog propadanja" i da se nalazimo u sredistu ekstrema, politickih, kulturnih, drustvenih, ekonomskih i drugih. Sedam Vujovicevih ogleda u ovoj knjizi govori o propadanju grada i to se desava na "mnogo nacina".

Pusic je ukratko predstavio svih sedam ogleda knjige. Prvi, "Drugi Beograd", jeste bolno traganje za gradjanima i tolerancijom. "Urbana svakodnevica devedesetih godina" govori o tome kako smo se raspali, odnosno, kako kaze Pusic, kako se raspadamo. Treci ogled, prema recima Pusica, najdublje zadire u rane: rec je o ogledu "Stereotipi o gradu, nacionalizam i rat". Sledeci ogled, "Beskucnici", razvejava privid o svima nama, a na njega se nadovezuje esej posvecen Romima ("Romi i stanovanje"), o kojima, kaze Pusic, postoji jedna "romanticna predstava". "Urbani socijalni pokreti i sukobi" pokrece temu pomalo zaboravljenu kod nas, i pokazuje da se ni pokreti ni sukobi ne mogu izbeci.

Poslednji ogled "Beograd kao pokretni praznik" napisan je bezmalo kada je knjiga zavrsena, a govori o onome sto se dogodilo na ulicama Beograda i Srbije pre nekoliko meseci, a sto je "pokrenulo duh, inicijativu, nuzno gradoljublje koje nosimo sami sobom".

R. S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /