Petak, 5. septembar 1997.

PROBLEM PROSTORA ANTIKVARIJATA I DALJE NERESIV ZA "PROSVETU" I SANU

Zid iritirao javnost

Akademija ce iskljucivo insistirati na postovanju ugovora, a reakcija u javnosti posledica je nepoznavanja cinjenica, ocenjuje Aleksandar Despic

- Juce smo srusili zid koji je bio napravljen kao pregrada Antikvarijata, koji u buduce moraju zajedno da koriste SANU i "Prosveta" - rekao je u jucerasnjem razgovoru za "Nasu Borbu" generalni direktor i glavni urednik "Prosvete" Cedomir Mirkovic, i dodao da je takav zid iritirao javnost i gruboscu i neadekvatnoscu, ali jos vise simbolikom svekolikih deoba i pregradjivanja.

Podsecamo citaoce da je pre nekoliko nedelja potpisan novi ugovor izmedju SANU i "Prosvete" kojim je smanjen prostor koji knjizara koristi. Po Despicevim recima, a i po onome sto je Mirkovic tada rekao za "Nasu Borbu" ugovor je potpisan na obostrano zadovoljstvo, sto je "licilo" na trajno resenje problema o kojem od pocetka godine pregovaraju dve strane.

- Nedavno je napravljen dogovor sa Akademijom o buducoj saradnji, pristali smo na kompromise i ustupke. Imali smo u vidu da je rec o prostorijama u zgradi koje su legitimno vlasnistvo SANU, a oni su uvazili nasa prava i potrebe. Predlozio sam da se, ako bude potrebna bilo kakva pregrada u prostoriji koju cemo zajednicki koristiti, ona sastoji od saksija sa cvecem, a ne od bilo kakvih zidova - kaze Mirkovic i dodaje da ce se materijal od srusenog zida ugraditi u spomenik srpskom citaocu, jer su citaoci zajedno sa novinarima kulturnih rubrika izvrsili pritisak da se zid ukloni i opomenuli da se takvi zidovi ne grade.

Po recima predsednika Akademije Aleksandra Despica, povodom ovog dogadjaja SANU ce iskljucivo insistirati na postovanju ugovora. "Reagovanje u javnosti povodom podizanja 'zida' u knjizari 'Prosveta' posledica je nepoznavanja izvesnog niza cinjenica. Sporni zid podignut je s obzirom da je novim ugovorom dogovoreno da 'Prosveta' privremeno (tokom tri godine) zadrzi deo dosadasnjeg Antikvarijata. U pitanju je izvesna nespretnost rukovodioca Antikvarijata koji je poceo da podize nepotrebno debeo zid od cvrstog materijala, umesto obicne drvene pregrade, i to dopustivsi da se mesaju cigle, pesak, skele i majstori sa kupcima knjiga, novinarima, fotoreporterima i predstavnicima Zavoda za zastitu spomenika kulture."

Despic je dalje objasnio da nije u pitanju nikakvo odstranjivanje "Prosvete" iz prostora koji zauzima poslednjih nekoliko decenija, vec smanjenje toga prostora, kako bi se on primerio mogucnostima "Prosvete" da placa zakupninu. On je naglasio da u izmenjenim drustveno-ekonomskim odnosima Akademija nema pravo da jedno privredno preduzece privileguje u odnosu na sva druga koja zauzimaju prostor u Knez Mihailovoj ulici. "Problem je nastao sto "Prosveta", uprkos prihvatanju vece kirije nije bila u mogucnosti da taj zakup placa, a navodi da je otkaz 'Prosveti' usledio zbog zelje Akademije da se te prostorije daju za Muzej tehnike predstavljaju zamenu teza. Namena ispraznjenog prostora je u ovom trenutku od sekundarnog znacaja i u svakom slucaju taj prostor nece biti pretvoren u muzej, vec u novu galeriju", rakao je za "Nasu Borbu" Aleksandar Despic.

O. Milosavljevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /