Petak, 5. septembar 1997.

STRUCNJACI PREDVIDJAJU SOCIJALNE NEMIRE U SRBIJI POSLE IZBORA

Prazan sendvic obecanja

Tesko je izvagati sta je za gradjane u Srbiji manje zlo - da li da se ispune ili ne ostvare predizborna obecanja vladajuce garniture. U oba slucaja nista dobro im se ne pise. Prema predvidjanjima strucnjaka, ukoliko bi se isplatila sva dugovanja drzave, (sto je bezboj puta najavljeno), usledio bi hiperinfatorni talas koji bi nas potopio dublje od onog iz 1993. godine. Stamparija novca trebalo bi da radi danonocno da bi "proizvela" desetine milijardi dinara, kolika su trenutna dugovanja radnicima, penzionerima i roditeljima.

Sa ovakvim procenama slaze se i dr Zoran Vacic, poslanik Demokratske stranke u Skupstini Srbije, koji posebno upozorava na providnost kupovine penzionerskih glasova.

- Da je u bezizlaznom stanju Penzioni fond potvrdila je nedavno i republicka vlada, koja nije potpisala njegov finansijski plan, ali je precutno pristala da pokrije deficit Fonda. Taj manjak iz prosle godine je oko sedam milijardi, a ocekuje se da ove godine bude 2,5 milijardi dinara. Kako ce Vlada prikupiti taj novac i uz to vratiti veliki drzavni dug od 2,5 penzije nikome nije jasno, ali su puna usta obecanja da ce se penzionerima isplatiti sve duznicke penzije. Tesko da ce medju penzionerima biti onih koji ce poverovati u srecan kraj ove bajke, pogotovo ako se prisete sta im je obecao Slobodan Milosevic u vreme dok je bio predsednik Srbije. U susretu sa delegacijom Saveza penzionera on je dao rec da dok se penzije isplacuju u dva dela i racuni za komunalije ce se placati dva puta mesecno, zatim da ce penzije biti uracunate u licnu, a ne zajednicku potrosnju, da ce lekovi za njih biti besplatni... Nista od toga nije ostvareno - kaze dr Vacic.

- Ni obecanja drugih partija koje izlaze na izbore nisu nista manje neuverljiva, dodaje dr Vacic. Tako prica predsednickog kandidata Srpske radikalne stranke o odnosu jedan prema dva najnize i najvise penzije pogadja veci broj penzionera sve dok se penzioni fond ne stabilzuje. A to nije moguce skoro uraditi. Takodje, bez ikakave realne podloge je i predizborni mamac Srpskog pokreta obnove da ce MMF dati pare za podelu penzija ukoliko SPO dodje na vlast.

Potrebno je obici samo nekoliko apoteka i uveriti se u neistinitost izjava nadleznih u republickoj vladi da ima lekova i da se popravalja stanje u oblasti zdravstva. Za nevericu je i najava da ce biti isplaceni svi zaostali decji dodaci, a tek se dele dugovanja za avgust prosle godine. Ima li se u vidu skolstvo, stanje u tekstilnoj ili metalskoj industriji, prema recima dr Zorana Vacica, nije tesko predvideti seriju socijalnih potresa.

- Za sada su penzioneri najbolje organizovani u nastojanju da vlast primoraju na postovanje zakona i da konacno otpocne proces demokratizacije u Srbiji. Oni na to i najvise imaju pravo jer su se mnogo cega odricali a sada ne mogu pristojno da zive. Medjutim, njihove pobune mogu imati efekat samo ukoliko im se pridruze i druge grupe gradjana koje su na bilo koji nacin uskracene u svojim pravima. Takvi socijalni buntovi su neminovnost jer su istrosene sve rezerve - gradjani su na ivici strpljenja, a godine loseg zivota potrosile su sve rezerve za njegovo ublazavanje, procenjuje dr Vacic.

M. Vukovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /