Petak, 5. septembar 1997.

"VJESNIK" OPTUZUJE NEZAVISNE FONDACIJE I ORGANIZACIJE IZ SVETA

Mreza jugoslovenskih radio-stanica u Hrvatskoj?

Zagreb, Beta. - Hrvatski dnevnik "Vjesnik", blizak vladi u Zagrebu, optuzio je juce nezavisne fondacije i organizacije iz sveta da "pod maskom takozvanih nezavisnih medija" pokusavaju da u Hrvatskoj uspostave mrezu "jugoslovenskih" radio-stanica. Asocijacija nezavinskih elektronskih medija (ANEM) SR Jugoslavije, uz finansijsku pomoc Sorosovog Otvorenog drustva i Americke agencija za razvoj (USAID), treba uskoro da pocne emitovanje svog programa u Hrvatskoj i u BiH, pise "Vjesnik" na naslovnoj strani.

"Trenutno se pregovara sa nekim medjunarodnim organizacijama, koje nam inace daju veliku podrsku, o tome da se Radio Vukovar ukljuci u mrezu i preuzme emitovanje odredjenih emisija", citira list izjavu glavnog i odgovornog urednika beogradskog Radija B92 i predsednika ANEM-a Verana Matica, dokumentujuci optuzbu. List objavljuje i izjavu glavne urednice Radio Vukovara Sanje Vukicevic koja je naglasila da su "brojne nevladine organizacije podrzale zelju novinara tog radija da ostane nezavisan".

Medju onima koji pruzaju podrsku Radio Vukovaru su i londonski BBC, USAID, kao i ambasade SAD i Velike Britanije u Hrvatskoj. Interes za prikljucenje mrezi ANEM pokazali su, pise zagrebacki list, iz BiH sarajevski Radio Zid, Radio Dis, Studio 99, a iz Republike Srpske radio-stanice iz Banjaluke, Sipova i Srebrenice. Unutar ANEM-a na podrucju SRJ deluje 27 radio-stanica, pise "Vjesnik".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /