Petak, 5. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU VESLI KLARKA POSLE RAZGOVORA SA MILOSEVICEM I PERISICEM

Pretnje nasiljem nece zaustaviti misiju Sfora

Od predsednika SRJ zatrazeno da iskoristi svoj uticaj da se u RS prekine sa sukobima, poput onih u Brckom - istakao komandant NATO. Milosevic i general Perisic demantovali glasine o ucescu pripadnika VJ u poslednjim sukobima u Republici Srpskoj

Beograd. - Vojska Republike Srpske mora da ostane neutralna u sadasnjim sukobima unutar srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini a sve nagovestaje da je Vojska Jugoslavije bila umesana u bilo kakve akcije poslednjih dana u tom regionu Sfor istrazuje - rekao je novinarima juce u hotelu "Hajat" glavnokomandujuci snaga NATO za Evropu, americki general Vesli Klark.

Visoki zvanicnik Alijanse sastao se u Beogradu sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem i nacelnikom Generalstaba VJ, general- pukovnikom Miodragom Perisicem, kako bi sa njima, kako je kazao, razmatrao kriznu situaciju u BiH - a posebno u RS. Vesli Klark je od Milosevica, kao potpisnika Dejtonskog sporazuma, zatrazio da iskoristi svoj uticaj da se u RS prekine sa praksom nasilnih sukoba poput nedavnih u Brckom.

"Sa Milosevicem i Perisicem razgovarao sam i o vaznosti neutralnosti VRS u sadasnjoj unutrasnjoj borbi za vlast i vaznosti toga da VRS ocuva dobre odnose sa Sforom", rekao je Klark.

Ohrabrivanje Milosevica

Nezaobilazno novinarsko pitanje bilo je i ono o sudbini Radovana Karadzica. "Ohrabrio sam predsednika Milosevica da postupa u skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma ciji je i potpisnik", izjavio je Vesli Klark i dodao da je to tema o kojoj se vec pricalo, te da su oni koji su potpisali Dejton obavezni da saradjuju sa medjunarodnim sudom za ratne zlocine, a da ce svi osumnjiceni za ratne zlocine morati pred - taj sud.

Sfor ce, naglasio je, nastaviti da deluje u skladu sa mandatom iz Dejtonskog ugovora i instrukcijama za sprovodjenje njegovih vojnih i civilnih aspekata. "Sfor nece biti sprecen niti ometen nasiljem gomile niti pretnjama nasiljem gomile. I ako nasi vojnici budu u situaciji da su ugrozeni i da se brane oni ce sigurno imati i sredstva i ovlascenja da to ucine. Oko toga nema dileme", bio je precizan americki general.

Na pitanje da li to ukljucuje i pucanje, prvi covek evropskog NATO ponovio je da su vojnici "ovlasceni da se brane do koriscenja sile ako su im zivoti u opasnosti". Bilo koja strana koja bi trazila sukobe mora da zna da nece biti uspesna, istakao je.

Upitan da komentarise povlacenje vojnika SAD sa kontrolnog punkta u Brckom na mostu izmedju RS i Hrvatske, Klark je izjavio: "Ima jos mnogo americkih vojnika u celom Brckom. Most je neko vreme bio glavni put za snabdevanje a sada nije i to je jedini razlog sto smo se povukli". Narod nema razloga da se plasi jer ce vojnici Sfora nastaviti da osiguravaju mir gde god je potrebno, nece se uplasiti niti ce se povuci, rekao je general Klark.

Klark je potvrdio i da je sa Milosevicem i Perisicem razgovarao o glasinama da su pripadnici Vojske Jugoslavije ucestvovali u skorasnjim sukobima u RS i da su ga beogradski sagovornici uveravali da to nije tacno. Ipak, dodao je, kao i kada su druge optuzbe tog tipa u pitanju, Sfor ce ih ispitati kako bi potvrdio njihovu verodostojnost.

Jedna od tema jucerasnjeg susreta bili su, kazao je americki general, i izbori u BiH. Sfor je angazovan na njihovom sprovodjenju i tu nece biti problema, zakljucio je general Vesli Klark.

F.S.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /