Petak, 5. septembar 1997.

GSS ZA SUTRA NAJAVIO START ZAJEDNICKE ANTIIZBORNE KAMPANJE

"Ne daj glas, trebace Srbiji"

U zajednicke nastupe bloka antiizbornih stranaka ukljucice se i najistaknutije nestranacke licnosti sa tromesecnog protesta, najavila predsednica GSS Vesna Pesic, ocenjujuci da su u Crnoj Gori i Republici Srpskoj nacinjeni demokratski proboji

Beograd. - Gradjanski savez Srbije najavio je sastanak lidera stranaka koje bojkotuju izbore za sutra, kada treba da pocne i zajednicka antiizborna kampanja. Nastojanja Mila Djukanovica u Crnoj Gori i Biljane Plavsic u Republici Srpskoj stranka ocenjuje kao demokratske proboje koje su u prvom slucaju "istorijski", dok za RS smatraju da nisu potrebni predsednicki izbori

Predsednica GSS Vesna Pesic, na jucerasnjoj konferenciji za novinare rekla je da je dogovoren zajednicki plakat, letak, kao i zajednicki nastupi pred novinarima predstavnika antiizbornih stranaka. Najistaknutije, nestranacke licnosti sa tromesecnog protesta ukljucice se u antiizbornu kampanju i kao "njeni aktivni ucesnici na terenu".

Kako je najavila Vesna Pesic, GSS ce u Beogradu i drugim centrima po unutrasnjosti od sutra deliti propagandni materijal, kako zajednicki tako i sopstveni. Juce je novinarima pokazan kalendar sa porukom "za fer izbore" i kratak sadrzaj stranackog programa, dok ce poruka sa plakata biti - "Ne daj glas, trebace Srbiji".

Za kampanju "izbornog bloka" Vesna Pesic je rekla da je preterana pa se moze ocekivati da se ljudima smuci i navede ih da ne izadju na glasanje, "makar i ne culi rec iz antiizborne kampanje". Tvrdnja po kojima izborni uslovi nikad nisu bili bolji odrziva je prema njenom objasnjenju koliko i ona da "devojka moze biti manje ili vise trudna" jer - izbori jesu ili nisu posteni.

Govoreci o prekodrinskim prilikama, Vesna Pesic je rekla kako smo "konacno dobili dobrog predsednika RS, koji se zalaze za interese, pre svega, naroda i koji hoce da saradjuje u mirovnom procesu u Bosni". Napomenula je kako bi bilo dobro da RS ne opstruira lokalne izbore, kao i da bi ih trebalo odrzati i za raspustenu skupstinu. Govoreci kako nisu potrebni predsednicki izbori u RS, rekla je kako nema razloga da se stavlja na iskusenja onaj koji se bori protiv kriminala. Sporazum crnogorske vlade i opozicionih stranaka Vesna Pesic je oznacila kao "pocetak promene sistema u nasoj zemlji". One su, po njenim recima, "izazvale veliku pometnju", tako da "staljinisticka mafija" koja drzi Srbiju i Crnu Goru u nepokretnom stanju naziva demokratske snage izdajnicama i separatistima. Takvo ponasanje moze dovesti do rusenja zemlje, upozorila je Pesiceva istovremeno upozoravajuci Vojsku Jugoslavije da se ne mesa u politicka zbivanja.

N. T.

Pozivnica za Djukanovica i - Plavsicevu

Nagradu "Andrej Saharov" koju je dobila, Vesna Pesic je prokomentarisala kao jos jednu potvrdu da se GSS nalazi na strani onih koji se bore za prava gradjana, naglasivsi da se od toga nece odustati. Govoreci o prijemu u ponedeljak, na kojem ce joj biti urucena nagrada, pomenula je i neke od zvanica.

Predsednica GSS jer rekla da su, izmedju ostalih, na prijem pozvani "demokratski predstavnici Crne Gore". Po nezvanicnom objasnjenju to znaci da su pozvani Djukanovic kao i predstavnici opozicionih partija, dok Momir Bulatovic, kao ni predstavnici vladajuce stranke u Srbiji - nisu.

Vesna Pesic bi ocito rado videla i Biljanu Plavsic na prijemu. Naime, kako je rekla, "da je to moguce mi bismo vrlo rado pozvali i one snage iz RS koje su sada takodje pod velikim pritiskom, boreci se za mir i demokratiju".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /