Subota, 6. septembar 1997.

ROBERT FROVIK RAZGOVARAO S BILJANOM PLAVSIC

Lokalni izbori - 13. i 14. septembra

Banjaluka. - "Tehnicki je sve spremno za odrzavanje lokalnih izbora u BiH 13. i 14. septembra i oni ce tada biti i odrzani", izjavio je juce u Banjaluci nakon razgovora s predsednikom RS Biljanom Plavsic sef misije OEBS-a u BiH Robert Frovik.

Ambasador Frovik je napominjuci da su izbori u BiH jedni od najkomplikovanijih u svetu rekao da ce izbori biti sprovedeni prema pravilima i propisima koje je utvrdila Privremena izborna komisija u kojoj ucesce imaju predstavnici sve tri strane u BiH. Prema njegovim recima predsednica Plavsic trazila je da se ponovo razmotre primedbe na biracke spiskove u pojedinim opstinama. U prisustvu mnogobrojnih domacih i stranih novinara americki diplomata urucio je juce predsednici Plavsic kompakt disk sa spiskom biraca u svim opstinama RS.

"Ne bi bilo razloga za posebne razgovore o lokalnim izborima da nije bilo izjava ljudi koji su najavljivali njihovu opstrukciju", rekla je po zavrsetku sastanka predsednica RS. "Opstinski izbori su deo Dejtonskog sporazuma iz kojeg se ne moze uzimati ono sto nam odgovara, a odbacivati ono sto nam nije po volji. Price o opstrukciji izbora imale u samo za posledicu negativne konotacije medju srpskim narodom", dodala je predsednica Plavsic, isticuci da je "nakon vrlo uspesnih razgovora preko Drine u kojima je ucestvovo i Frovik opcija o neodrzavanju lokalnih izbora u potpunosti odbacena". Predsednica RS smatra da se i kao narod treba sasvim odgovorno ponasati prema obavezama koje su potpisane, jer bi u suprotnom moglo doci do rusenja Dejtonskog sporazuma kojim je Republika Srpska priznata.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje o mogucnosti odrzavanja vanrednih parlamentarnih, pa i predsednickih izbora, sef misije OEBS-a Robert Frovik je rekao da ce se o tom pitanju izjasniti Kontakt grupa.

Prema Frovikovim recima izvesno je da ce se opstinski izbori sprovesti u svim delovima RS. Na pitanje da li ce SDS da bojkotuje izbore americki diplomata je odgovorio: "Pitajte SDS".

LJ. Kovacevic

Pale traze odlaganje lokalnih izbora

Pale, Beta. - Zamenik ministra inostranih poslova u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Dragan Bozanic izjavio je juce na Palama da je srpska strana "apsolutno za odrzavanje lokalnih zibora", ali da trazi njihovo odlaganje. Bozanic je to rekao novinarima nakon sastanka clana bosanskog Predsednistva iz Republike Srpske (RS) Momcila Krajisnika sa novoimenovanim americkim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Ricardom Kauzlaricem, na kojem je bilo reci o organizovanju lokalnih izbora zakazanih za 13. i 14. septembar. Srpska strana smatra da bi najbolje resenje bilo istovremeno odrzavanje predsednickih, parlamentarnih i lokalnih izbora u RS., rekao je on. Bozanic je ocenio de je potrebno "stvoriti fer i demokratske uslove" i "srediti odnose" izmedju vlasti RS i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. On je najavio da bi vec iduce nedelje mogli da budu odrzani zajednicki sastanci organa centralnih vlasti Bosne i Hercegovine, u cijem radu srpski predstavnici ne ucestvuju otkako su zaostreni sukobi sa predsednicom RS Biljanom Plavsic i Sfor.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /