Subota, 6. septembar 1997.

SASTANAK AMBASADORA NATO

Ovlascenje Sforu da zatvara medije

Vojnicima Sfora dozvoljava se upotreba sile prilikom zatvaranja stanica koje "ocito pokusavaju da potkopaju mirovni sporazum"!

Brisel, FoNet. - Ambasadori NATO usvojili su juce detaljne smernice za komandante Sfora da, uz upotrebu sile, ako je potrebno, mogu da zatvaraju medije koji podsticu nasilje prema pripadnicima medjunarodnih snaga ili potkopavaju mirovni proces, javlja AFP, pozivajuci se na izjave funkcionera Severnoatlantskog pakta.

Vojnicima Sfora se dozvoljava da upoterebe silu, ako je neophodno, prilikom zatvaranja stanica koje "ocito pokusavaju da potkopaju mirovni sporazum", rekao je neimenovani funkcioner. On je dodao: "Ali, nasilna sredstva cemo razmatrati samo kao krajnji izlaz". Pre toga ce Sfor traziti otpustanje posebno stetnih novinara i ometati emitovanje programa. Ukoliko ta taktika bude neuspesna, materijal za emitovanje ce biti zaplenjen ili ce stanicama biti iskljucena elektricna energija, izjavio je funkcioner.

Komandant snaga NATO u Evropi americki general Vesli Klark je, u razgovoru sa ambasadorima, zatrazio finansijsku podrsku za podsticanje veceg pluralizma medija bosanskih Srba. Sfor je obezbedio tehnicku pomoc za otvaranje novog predajnika, koji ce omoguciti da se program Otvorene mreze prati u celoj Republici Srpskoj. Predajnik je testiran juce, a ocekuje se da ce sutra poceti da radi. Klark je, medjutim, rekao ambasadorima da je Otvorenoj mrezi neophodno potrebno oko sest miliona dolara za program koji bi predstavljao alternativu Srpskoj radio televiziji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /