Subota, 6. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU U SAVEZNOJ VLADI

U kineskom aranzmanu nema ni (ne)ispravnih traktora

Od pocetka prosle godine do kraja juna ove potpisano 1.757 ugovora sa stranim investitorima vrednih 1,9 milijardi maraka. Problemi sa kineskim aranzmanom resavaju se "u hodu". Nije propao barter. "Bilo bi bolje da smo im izvezli i par hiljada neispravnih traktora, ali nismo", izjavio ministar Borisa Vukovic

Beograd. - Vidno je povecan interes stranih investitora za ulaganja u jugoslovensku privredu. To potvrdjuje podatak da je za manje od godinu dana u zemlju ulozeno oko dve milijarde maraka (ukljucujuci prodaju 49 odsto PTT). Najvece oditorske kuce vec su otvorile predstavnistva kod nas, dok najvece svetske advokatske kancelarije traze dozvole da isto to ucine. Posebno interesovanje vlada za ulaganje u elektroprivredu i nafatnu industriju Srbije, zatim za ulaganje u rudarstvo, cementnu i duvansku industriju, kao i u bankarstvo i osiguravajuca drustva. U nedavnom razgovoru sa ANZ bankom i korejskim bankarima, oni su veliki interes pokazali za rad sekundarnog trzista hartija od vrednosti.

To su u jucerasnjem redovnom razgovoru sa novinarima petkom u Saveznoj vladi rekla dva savezna ministra - Nebojsa Maljkovic, ministar koordinator za pregovore sa medjunarodnim finansijskim oraganizacijama i Borislav Vukovic, ministar za spoljnu trgovinu. Oni su izneli podatke da je od 1. januara 1996. do 30. juna ove godine registrovano 1.757 ugovora sa stranim ulagacima ukupne vrednosti od 1,9 milijardi maraka.

Dominanatna su ulaganja u mesovita preduzeca (1.079 ugovora vrednih 1,8 milijardi maraka), zatim su tu zajednicka ulaganja (90 ugovora vrednih 60 miliona maraka) i konacno ulaganja u sopstvena preduzeca (588 ugovora vrednih 40 miliona maraka). Najveci broj ugovora skopljen je sa investitorima iz Nemacke (222), zatim iz Italije (211), pa iz SAD (49) i iz Rusije (18). Mada je znatno manji broj ugovora sa Rusima nego sa Amerikancima, njihova vrednost je ipak veca.

Po strukturi dominiraju ulaganja u usluge (drumski saobracaj, inzenjering, trgovina na veliko itd.), zatim u proizvodnju (231 ugovor za proizvodnju prehrambenih proizvoda, 124 za proizvodnju gotovih tekstilnih proizvoda itd.), a izrazeno je i interesovanje za dobijanje koncesija na potrosiva i nepotrosiva dobra u obe republike, kao i za ulaganja u slobodne zone.

Krediti iz Rusije i Grcke

Jugoslavija bi uskoro trebalo da dobije dva velika robna kredita - 150 miliona dolara u repromaterijalu za ozivljavanje proizvodnje od Rusije i jos sto miliona dolara, takodje u repromaterijalu, od Grcke. Sa Rusima su pregovori u zavrsnoj fazi, dok su sa Grckom u fazi razmatranja.

U prvih sedam meseci ove godine, nakon uvodjenja autonomnih trgovinskih mera sa Evropskom unijom, razmena sa EU je iznosila 1,5 milijardi dolara, sto je za 26,7 odsto vise nego u istom periodu prethodne godine. Izvoz je povecan za 53, a uvoz za 18 procenata. Dobar znak je i to sto je u junu i julu izvoz bio za 32 odsto veci nego u prvih pet ovogodinjih meseci, a ocekuje se da ce jos porasti nakon dve odluke koje EU treba uskoro da donese. Rec je o odluci o registrovanju nasih fabrika za proizvodnju bebi-bifa i o registraciji geografskog porekla nasih vina.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje da li je barter aranzman sa Kinom propao jer smo im izvezli neispravne traktore i da li je zato ministar spoljnih poslova Milan Milutinovic boravio pet dana u Kini, dvojica ministara su odgovrili da aranzman nije propao i da Milutinovic nije zbog toga bio u Kini. "Aranzman je poceo da se ostvaruje, bilo je i nekih problema, ali se oni u hodu resavaju. Ugovor oko razmene 1,5 miliona tona sirove nafte za proizvode metalskog kompleksa je srednjorocan i mi cemo po njemu svake godine dobijati nafte u vrednosti od 200 miliona dolara. Izvoz poljoprivrednih masina se sada ugovara, ali posto se radi za poznatog kupca, nije lako zatvoriti izvoznu stranu aranzmana. Deo aranzamana koji ne bude pokriven izvezenom robom, morace da se plati u devizama. "Bilo bi dobro da smo im izvezli par hiljada, pa makar i nesipravnih traktora, pa da ih sad tamo popravljamo, ali - nismo", rekao je ministar Vukovic.

J. Kesic

SRJ na Internetu

Prve ocene o troipomesecnom predstavljanju Jugoslavije na Internetu su uglavnom povoljne i u domacoj i u stranoj stampi, istakao je Goran Matic, savezni sekretar za informisanje. Sadrzaj i dizajn su vrlo visoko ocenjeni.

Za ovo kratko vreme oko 350.000 korisnika sirom sveta je prelistalo jugoslovensku stranu na Internetu. Najvise pristupa (36 odsto) bilo je iz SAD (14.500 od strane raznih univerziteta, oko 1.500 od strane americke vlade itd.), zatim iz Kanade i Australije. Hrvatska je na petom mestu po interesovanju.

Matic je kao uspesan primer rada naveo da je Slobodan Milosevic dva sata nakon promocije za predsednika SRJ bio na Internetu i da su tu informaciju koristile mnoge svetske agencije. Milosevic je i covek koji prima navise poruke preko Interneta, zatim slede Radoje Kontic, Pavle Bulatovic, Danko Djunic...

Na novinarsko pitanje kada ce hrvatska stampa moci da se kupi u Jugoslaviji i obrnuto, Matic je odgovorio da nema nikakvih problema sto se tice Savezne vlade da se pojaca protok informacija izmedju dve drzave i da se saradnja na tom planu podigne na visi nivo. Jedino je pitanje da li u Hrvatskoj postoji interes za to.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /