Subota, 6. septembar 1997.

IZJAVA ROBERTA GELBARDA POSLE SASTANKA SAVETA NATO U BRISELU

Milosevic krenuo opasnim putem

SAD nece tolerisati bilo kakvo uplitanje zvanicnih ili vlastima bliskih lica iz SRJ u zbivanja u Republici Srpskoj, istakao americki posrednik. U slucaju da predsednik SRJ nastavi sa ociglednom podrskom Palama, kako tvrde diplomatski izvori, Gelbard od Hansa van den Bruka trazio da se povuku zapadni ambasadori iz Beograda, uskrate dozvole za letove JAT i da EU ukine trgovinske povlastice Jugosalviji

Brisel, Beta. - Americki specijalni izaslanik za BiH Robert Gelbard izjavio je danas u Briselu da SR Jugoslaviji i Hrvatskoj prete mere odmazde medjunarodne zajednice, ako ne budu sprovodile dejtonske sporazume u cilju ucvrscenja demokratskog pluralizma u Bosni.

Gelbard je posle sastanka sa Savetom NATO i vrhovnim zapovednikom NATO, generalom Veslijem Klarkom, u izjavi za Betu rekao da je predsednik SRJ Slobodan Milosevic "krenuo opasnim putem, dajuci ociglednu, sve vecu podrsku Palama" i da SAD "nece gledati skrstenih ruku" ako on nastavi da to cini. Americki izaslanik je narocito upozorio da "nece biti tolerisano bilo kakvo uplitanje" zvanicnih ili, vlastima bliskih lica iz SR Jugoslavije u zbivanja u Republici Srpskoj.

Na pitanje Bete da li su tacne informacije da su SAD od Evropske unije trazile "specificne mere" protiv SR Jugoslavije i Hrvatske, Gelbard je rekao da "nije potrebno da dvojici predsednika (Milosevicu i Tudjmanu) predocavamo kakve bi tacno bile te mere, ali mogu pruziti uverenje da ce biti prikladne". U diplomatskim izvorima u Briselu se tvrdi da je Gelbard prilikom jucerasnjeg susreta sa komesarom Evropske komisije Hansom van den Brukom trazio da se, u slucaju da Milosevic nastavi s podrskom Palama, povuku zapadni ambasadori iz Beograda, uskrate dozvole za letove aviona JAT-a, kao i da Evropska unija ukine trgovinske povlastice koje je 29. aprila odobrila SR Jugoslaviji.

Gelbard je rekao da je saopstenje Kontakt grupe o zbivanjima u Bosni i bivsoj Jugoslaviji "veoma snazno" i da odrazava veoma cvrste stavove, imajuci u vidu ono sto se dogadja. Gelbard je zatim primetio da "sto se Milosevica tice, on se upustio u krajnje ozbiljnu igru, ili on to tako misli. Ali to nije igra. On je krenuo veoma opasnim putem, iskazujuci ociglednu, sve vecu podrsku Palama". "SAD su vec pokazale sta o tome misle, zadrzavanjem spoljnog zida sankcija prema SR Jugoslaviji. Milosevic moze misliti da je jedino moguce da situacija ide nabolje, ali je u zabludi. Uvek ima nacina da se polozaj oteza", dodao je americki izaslanik u izjavi Beti.

Uz podsecanje da je sa Milosevicem razgovarao telefonom u ponedeljak, i video se sa njim proslog petka, Gelbard je rekao da "ni na koji nacin nije zadovoljan". "Milosevic ocigledno nije shvatio koliko smo mi ozbiljni, ne samo SAD, nego i sve druge drzave, oko nuznosti da on nedvosmisleno deluje da bi obezbedio demokratski pluralizam ne samo u Republici Srpskoj, vec i u Saveznoj Republici Jugoslaviji".

"Ali mi necemo gledati skrstenih ruku kako on daje podrsku Palama, a sto smo uvereni da on cini. Bilo kakvo, ponavljam, bilo kakvo uplitanje lica iz SRJ u Bosnu, bilo da su to zvanicna ili vlastima bliska lica, naici ce na najozbiljniji moguci odgovor", upozorio je americki zvanicnik. On je dodao da je prethodno o tome razgovarao i sa Tudjmanom, kao i americki drzavni sekretar Medlen Olbarjt. "Mi se tu ne salimo. Predsednik Klinton apsolutno zahteva sprovodjenje Dejtonskog sporazuma i uspostavljanje i ucvrscivanje demokratskog pluralizma u Bosni i to spada u priroritete americke spoljne politike".

"Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacaije u Republici Srpskoj, a i dalje mislimo da grupa na Palama cini sve moguce ocajnicke napore da zadrzi svoj totalitarni nadzor, koristeci sva oprobana totalitarna sredstva", rekao je Gelbard. "Oni (na Palama) ne mogu da se oslone na vojsku jer je ona pod paskom Sfora, ali nezakonito to nastoje da ostvare kroz specijalnu policiju, koja bi takodje morala biti pod kontrolom Sfora. Oni pokusavaju da iskoriste sve moguce trikove da zaplase i sprece bilo kakav vid pluralisticke demokratske opozicije, pogotovu sada, pokretanjem navodnih zakonskih postupaka protiv nekih pristalica predsednice RS Biljane Plavsic", rekao je Gelbard. On je naglasio da nece biti tolerisano da oni ponovo koriste medije za huskacke poruke, "niti ce se ubuduce tolerisati nasilje koje su oni ispoljili prema Sforu kad su medjunarodne snage odlucile da specijalnu policiju stave pod svoju kontrolu". "Specijalnne policijske snage RS moraju biti pod nadzorom Sfora u skladu sa paragrafom 2. clan 1. dejtonskih sporazuma", precizirao je Gelbard. "Siguran sam da ce Sfor delovati, i to naglasavam, sa najvecom ozbiljnoscu, da bi pokazao da je nedopustivo takvo nepostovanje dejtonskih sporazuma. Pale su pokazale da, uprkos njihovim cestim uveravanjima, meni i drugima, da su oni strasno ozbiljni u nameri da sprovode dejtonske sporazume - jednostavno lazu", dodao je Gelbard. "Pokazali su da nemaju bas nikakvog interesa da sprovedu nesto sto su se obavezali da ce sprovesti. Oni su sustinski nacinili losu racunicu jer misle da medjunarodnoj zajednici nedostaje odlucnost", dodao je americki izaslanik. Gelbard je naznacio da "Savezna Republika Jugoslavija i Hrvatska takodje treba da igraju ozbiljnu ulogu u tom podrucju", sto do sada nisu cinile, i da su americka i vlade drugih zemalja "duboko zabrinute sto, uprkos stalnim obecanjima, Milosevic i Tudjman ne koriste svoj uticaj na nacin na koji to treba da cine". "A ako je to tako, onda ce biti primenjene i odgovarajuce mere", upozorio je on. "Hrvatska zeli da se pridruzi zapadnim drzavama i treba odmah da dokaze da je spremna da, koristeci svoj uticaj na svaki raspolozivi nacin, ubedi bosanske Hrvate da se ponasaju odgovorno i ozbiljno. Treba vec danas da iskoristi svoj upliv da oni izruce ratne zlocine Haskom sudu i vec danas osiguraju da cvrstorukasi u HDZ Rajic, Bender, Markovic, Brajkovic i ostali ne bojkotuju izbore u Mostaru ili drugde". "O ovome sam", naveo je Gelbard, "raspraljvao sa ministrom Granicem, Bozom Rajicem (sefom HDZ u BiH) i dao im do znanja koliko smo ozbiljni s tim u vezi.

Gelbard je naglasio i evidentno pojacavanje pritiska od strane Kontakt grupe, i da postoji "velika saglasnost sa Evropskom unijom oko tih poteza". Po njegovim recima, u tome je veoma vazna podrska nezavisnim medijima. SAD su upravo odobrile 1,6 miliona dolara za "Open Broadcast Network" u Bosni, a SAD i Evropska unija ce dati i podrsku banjaluckoj SRT, kako i tv stanicama NTV i ATV. "Isto tako je vazno podrzati nezavisne medije iz SRJ koji treba da budu prisutni na podrucju Republike srpske", zakljucio je Gelbard.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /