Ponedeljak, 8. septembar 1997.

RIZA HALIMI, PREDSEDNIK PARTIJE ZA DEMOKRATSKO DELOVANJE IZ PRESEVA

Albanci izlaze na izbore

Vranje. - Partija za demokratsko delovanje iz Preseva, koja na jugu Srbije okuplja Albance, ucestvovace na parlamentarnim izborima, rekao je u intervjuu za nezavisni nedeljnik "Novine vranjske" njen predsednik Riza Halimi.

- Mi smo svesni da se sa dvojicom poslanika ne mogu promeniti odluke Narodne skupstine, medjutim, kao i ranije, zainteresovani smo da preko govornice parlamenta iznosimo nase probleme i tesko stanje u kojem se nalazi albansko stanovnistvo ovog podrucja.

Na pitanje novinara kako ce uticati povecanje broja izbornih jedinica sa devet na 29 na rezultate ove partije, s obzirom da je opstina Medvedja, u kojoj je vecinsko albansko stanovnistvo ostalo u leskovackoj izbornoj jedinici, a Bujanovac i Presevo u vranjskoj, Halimi je odgovorio:

- Odluka o povecanju izbornih jedinica svakako ne odgovara manjim partijama, a nama konkretno smanjuje izborno telo za oko 2.500 glasaca iz opstine Medvedja. Pored ovog negativnog efekta, za nas su ovi izborni uslovi nepovoljni i zbog cinjenice da sada glasacke odbore odredjuje izborna komisija 26. izborne jedinice Vranje. Uoci ovih izbora stvorena je mucna atmosfera u Presevu zbog antiustavnog postpuka MUP Srbije Odeljenja u Presevu, koje mesecima ne izdaje licne karte i putne isprave velikom broju gradjana albanske nacionalnosti. Oni ne mogu da ostvare svoje ustavno pravo samo zato sto su po ranijim zakonima njihova imena u glavnim knjigama upisana izvorno albanskim pismom i pravopisom. Posto MUP ne prihvata odgovarajuce obrasce u kojima su imena izvorno napisana, gradjani su primorani da otpocnu sa dugotrajnom procedurom usaglasavanja licnog imena sa cirilicnim pismom.

V. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /