Ponedeljak, 8. septembar 1997.

ROBERT FROVIK, SEF MISIJE OEBS ZA BIH

Izbori ce biti odrzani prema planu

Za lokalne izbore 13. i 14. septembra prijavljeno 2,5 miliona biraca, od toga za glasanje u odsustvu 400 hiljada. U narednim danima prilagodjavanje propisa i pravila za izbore u skladu sa "duhom i slovom" Dejtona, izjavio Frovik na konferenciji za novinare

Sarajevo, Beta. - Sef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Bosni i Hercegovini Robert Frovik izjavio je u subotu da su sve administrativne pripreme za lokalne izbore u BiH obavljene i da ce oni biti odrzani u planiranom roku.

"U interesu je svih politickih partija na svim stranama u BiH da se izbori odrze", istakao je Frovik na konferenciji za novinare u Sarajevu. Prema njegovim recima, u pojedinim opstinama ce "prevagnuti glasovi izbeglica i raseljenih u odnosu na glasace koji su u njima ziveli 1991. godine". OEBS ne moze u potpunosti eliminisati posledice etnickog ciscenja, rekao je Frovik i dodao da se od 2,5 miliona registrovanih biraca, za glasanje u odsustvu, prijavilo 400 hiljada izbeglica. Prema procenama OEBS, 35 hiljada gradjana BiH ce iskoristiti svoje glasacko pravo u opstinama u kojima su ziveli pre rata, kazao je Frovik. Na pitanje da li postoje uslovi za glasanje osoba koje ce prelaziti iz jednog entiteta u drugi, Frovik je istakao da u oba entiteta postoji volja da se osigura transport ljudi dok ce Sfor i IPTF takodje pomagati u tom poslu.

Medjunarodni posmatraci pristizu u BiH

Sarajevo, Beta. - U Bosnu su juce stigle prve grupe medjunarodnih posmatraca Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zaduzeni za nadgledanje predstojecih lokalnih izbora u BiH. Kako javlja agencija Frans-pres, posmatraci su se kolima ili autobusima uputili na biracka mesta gde ce biti izolovani do 20. septembra.

Od ukupno 2.450 posmatrca u BiH, 1.000 ce biti upuceno u Republiku Srpsku. Polovina od tog broja bice smestena na Palama. Bezbednost izbora planiranih za 13. i 14. septembar nadgledace i 36.000 pripadnika Sfora. Medjunarodni zvanicnici ne ocekuju izbornu kradju, ali strahuju od eventualne agresije, prenosi Frans pres.

Frovik je izbegao odgovor na pitanje da li su prevazidjeni sporovi u Republici Srpskoj istakavsi da je tokom susreta sa predsednicom RS Biljanom Plavsic razgovarao o pripremama za izbore i o saradnji sa lokalnim komisijama. Upitan da oceni razgovore sa premijerom RS Gojkom Klickovicem i vrsiocem duznosti predsednika SDS Aleksom Buhom, Frovik je rekao da "jos nije postignut konkretan sporazum sa rukovodstvom na Palama". "Razgovori sa paljanskim rukovodstvom bice nastavljeni i u narednih sedam dana, kako bi se na naredom sastanku Privremene izborne komisije (PIK) konacno postigao kompromis", kazao je Frovik. Na pitanje na osnovu cega je uveren da ce izbori biti odrzani na vreme, sef misije OEBS je odgovorio da ce u narednih nekoliko dana "biti sprovedeno izvesno prolagodjavanje pravila i propisa za izbore". "To ce prilagodjavanje biti potpuno u skladu sa duhom i slovom Dejtona", naglasio je on.

Frovik je potvrdio da je srpska strana trazila obustavljanje hapsenja osumnjicenih za ratne zlocine u vreme izbora, ali nije zeleo da kaze da li ce medjunarodna zajednica prihvatiti taj zahtev. Kada je u pitanju pozicija medjunarodne zajednice, naglasio je ambasador Frovik, tu nema nikakve dileme - izbori se moraju odrzati u zakazanom roku, sto je potvrdjeno na minstarskom sastanku OEBS u Kopenhagenu i na zasedanju Kontakt grupe u petak u Briselu. On je rekao da je nakon nedavnih susreta sa predsednicima Hrvatske, Franjom Tudjmanom i Srbije, Slobodanom Milosevicem, "jos uvereniji" da ce se izbori odrzati 13. i 14. septembra.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /