Ponedeljak, 8. septembar 1997.

RASKOL I CISTKE U VMRO-DPMNE, JEDNOJ OD NAJVECIH STRANAKA U MAKEDONIJI

Srpske pare u probugarskoj kasi

Lider Ljupco Georgijevski u "politickom sendvicu" izmedju potpredsednice stranke Doste Dimovski (koja zastupa probugarske stavove) i generalnog sekretara Borisa Zmejkovskog (koji kontrolise partijsku bazu)

Dragan Nikolic
dopisnik "Nase Borbe" iz Skoplja

Cistke u VMRO-DPMNE, zapocete prosle sedmice, nastavljene su subotnjom ostavkom Zorana Petrevskog, potpredsednika Unije mladih ove partije. S ovom ostavkom dovodi se u vezu jedan clanak objavljen u glasilu "Zavet", koji je napisao Aleksandar Dinevski, jedan od pet clanova najuzeg rukovodstva partije. U clanku je navedeno da u "najnemakedonskijoj partiji postoji bugarski lobi". U clanku se tvrdi da kvaziintelektualna struktura, s prepoznatljivom probugarskom orijentacijom deluje u trouglu izmedju Sofije, jednog skopskog glasila i bugarske ambasade u Skoplju. U clanku se tvrdi da nije bila bez osnova tvrdnja jednog bugarskog funkcionera da u Makedoniji postoji bugarski lobi, sastavljen od vidnih intelektualaca. Lider partije Ljupco Georgijevski, uspeo je da clanku obezbedi tretman "unutarpartijske demokratije". Ali, kada je na njegovu adresu stigla peticija sa 54 potpisa, u kojoj se trazi ostavka potpredsednice partije Doste Dimovski, zato sto u partiji "zastupa probugarske stavove", a zatim i rezolucija Unije mladih, u kojoj se trazi distanciranje od sofijskog VMRO-SDM i MPO iz dijaspore, stvari su dramaticno eksplodirale. Georgijevski je pokusao da spasi sto se spasiti moze, zatrazivsi da i "makedonisti" i "bugaromani" podnesu ostavke. Medjutim, pretpostavlja se da ce do konacnog raspleta da dodje ako se Georgijevski jasno ne izjasni o nacionalnom pitanju, sto je do sada izbegavao, tvrdeci da je to "posao akademika i istoricara".

Prema skopskom "Veceru", Georgijevski se "nalazi u politickom sendvicu" te da ni za njega ni za njegovu partiju nema bezbolnog izlaska iz njega. U opredeljivanju za jednu od dve konfrontirane struje, generalnog sekretara partije Borisa Zmejkovskog ili potpredsednice Dimovske, moze samo da izgubi. Sa Dimovskom Georgijevski je "ideoloski srodan", a Zmejkovski, kao kadrovik i organizator partije kontrolise partijsku bazu. List tvrdi da lider mora da povuce potez, a on je posle ostavke lidera mladih Petrevskog samo izjavio da ce predloziti novo rukovodstvo, u kome ce biti 50 odsto novih clanova.

Prema Georgijevskom, "osvezena partija" ce biti spremna za parlamentarne izbore, mada je sve vise onih koji veruju da trenutno nijedna partija u Makedoniji za to nije spremna, te da nijedna partija ne moze da racuna na izbornu pobedu.

"Nova Makedonija" je optuzila Georgijevskog da su za njega Makedonci "samo jedna flotantna masa, sastavljena od Makedonaca - Bugara, Makedonaca - Grka i Makedonaca - Srba". Prema ovome listu Georgijevski je ulazio i u neke "nove bukurestanske varijante", sa unutrasnjim i spoljnim partnerima, pa se dogadjalo da se "srpske pare vrte u probugarskoj kasi", "da prosrpski i probugarski mediji guraju ista antimakedonska vozila" te da se "popularisu i stimulisu antimakedonske aktivnosti albanskih radikala". List navodi da je bilo napora za postizavanje dogovora o koordiniranoj aktivnosti sofijskog i skopskog VMRO, te da su glasila skopskog VMRO-DPMNE, na signale iz Sofije, lidere makedonske nacionalne manjine u Bugarskoj oglasavala za "srpske spijune".

Prema "Novoj Makedoniji", duhovni otac i osnivac VMRO- DPMNE Dragan Bogdanovski je upozorio na opasnost od "bugarizacije Makedonije", ako dva VMRO do kraja usklade aktivnosti. List tvrdi da su najnoviji dogadjaji za "najnacionalniju partiju" bili "neprebolan politicki striptiz". Medjutim, ponovo je aktiviran stari scenario o "ubacenim policajcima i zaveri", kao i "o profiterskom krilu", koje zeli da se na racun partije bogati. Ostaje da se vidi sta ce posle raskola ostati od partije, bez obzira da li je do njega doslo po scenariju ili bez scenarija, ponavlja se pitanje da li ce ona i dalje biti jedan od relevantnijih politickih faktora u Makedoniji ili ne.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /