Ponedeljak, 8. septembar 1997.

Demokratizacija kao jeres

Dragoljub Vukovic

Sporazum o minimumu principa za razvoj demokratske infrastrukture u Crnoj Gori, koji je prije nedjelju dana sklopljen izmedju crnogorske vlade i parlamentarnih stranaka, ozbiljno je zabrinuo Momira Bulatovica, predsjednika Crne Gore, i njegove pristalice. Svoju zabrinutost Bulatovic je prvo izrazio kroz prigovor da se u Sporazumu nigdje ne pominje Jugoslavija, a onda su on i lojalni mu poslanici u crnogorskom parlamentu vidjeli u tom dokumentu prikrivene separatisticke namjere. Premijer Djukanovic, kao jdan od potpisnika Sporazuma, direktno je optuzen da, na ovaj nacin, hoce da izazove drzavnu krizu i rasturi SRJ, kao sto je to prethodno uradio sa Demokratskom partijom socijalista CG.

Da li je, u ovom slucaju, posrijedi nerazumijevanje sustine dokumenta, koji potpisnici (ali i mnogi drugi) ocjenjuju kao istorijski? Mozda je u pitanju samo zgodna prilika da "bulatovicevci" naglase dramaticnost politicke krize u Crnoj Gori, i podvuku znacaj vlastitog zalaganja za Jugoslaviju "bez alternative"? Mozda, posmatrano iz njihove politicke perspektive, zaista sve izgleda kao polaganje mine u temelj zajednicke drzave?

Odgovoriti na prvo pitanje afirmativno, znacilo bi proglasiti protivnike Sporazuma politickim diletantima, sto oni, svakako, nijesu. Sustinu dokumenta su, dakle, morali razumjeti. Naravno da je Bulatovicu i njegovim pristalicama dobrodoslo sve sto se u propagandnoj masini moze reciklirati tako da izgleda kao antijugoslovenska politika premijera Djukanovica i ostalih politickih protivnika. U tom smislu se i tekst Sporazuma, pisan s pretenzijom da demokratizuje politicke odnose u Crnoj Gori, moze predstaviti kao separatisticki akt.

Iza tog propagandnog namaza, uocljivo je ono sto istinski muci Bulatovica, njegove saradnike i politicke patrone u Beogradu - demokratska Crna Gora moze ozbiljno da ugrozi autokratsku strukturu rezima u Srbiji, odnosno SRJ. A posto se rezim poistovecuje sa drzavom, onda je logicno sto njegovi protagonisti vlastitu ugrozenost dozivljavaju kao antidrzavnu rabotu.

Ukoliko se istinski demokratizuje Crna Gora, rezim u Srbiji ce morati ili da saradjuje ili da nastavi borbu protiv crnogorskih "jeretika". Ukoliko se odluci na saradnju, rizikuje da i sam podlegne virusu demokratizacije, dok istrajavanje na borbi moze samo da siri pukotinu izmedju dvije republike.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /