Ponedeljak, 8. septembar 1997.

KOLIKO SU USPESNI DIREKTORI NA IZBORNIM LISTAMA LEVICE (3)

Perjani muzej menadzera godine

Medju radnicima "Niteksa" moze se cuti da je tacna ocena SPS da je njihov generalni direktor uspesan, ali da njegov uspeh nije pogodio i njih

Od vojnih uniformi do "Kardena":
Mile Novakovic

Nis. - Kao jedan od najzanimljivijih privredno-politickih likova na izbornoj listi "SPS-JUL-ND-Slobodan Milosevic" u izbornoj jedinici 23 Nis isplivao je generalni direktor "Nitexa" Mile Novakovic, koji se protekle godine okitio zvucnim titulama balkanskog i jugoslovenskog menadzera godine.

Zvanicni imidz "Nitexa" kao jedne od ubedljivo najboljih tekstilnih firmi u zemlji i oficijelne titule generalnog trebalo bi da sugerisu kako iza ovako uspesne firme stoji uspesan direktor. Takvom utisku bi trebalo da doprinesu i izvozni poslovi medju kojima prednjaci (tek zacrtani i jos nesklopljeni) ugovor o saradnji sa "Pjer Kardenom", ili prestizne kolekcije sa potpisima kreatora kakvi su Mirjana Maric ili Dragana Ognjenovic. Folklornu draz uspesnosti trebalo bi da daju i pompezne modne revije, uprilicene tik uz fabricke fontane sa egzoticnim pticama, ili izgradnja muzeja "Nitexa" u kojem bi trebalo da budu izlozena sva njegova postignuca tokom postojanja dugog citav jedan vek.

Dugogodisnji prvi covek "Nitexa" je od pojave visestranacja u Srbiji postao clan SPS, a bio je i clan Glavnog odbora ove partije. Kada je krajem prosle godine sa cela Gradskog odbora SPS u Nisu naprasno ekspedovan Mile Ilic figurirao je kao njegov najozbiljniji naslednik, ali je ipak ostao u privredi, gde se oseca najsigurnije. Niski novinari se prisecaju njegovih fabricko-politickih susreta, medju kojima i onog sa ex predsednikom SRJ Zoranom Lilicem. Ili vizite srbijanskog premijera Mirka Marjanovica "Niteksu", posle koje je uprilicen rucak na kojem su Marjanovic i Novakovic, kako i dolikuje uspesnim drugovima, i uspesno zapevali.

Posve oprecno misljenje o Novakovicu moze se cuti od pojedinih pripadnika nove lokalne vlasti u Nisu, ali i medju radnicima Niteksa. U lokalnoj medijskoj svadji sa Novakovicem sadasnji predsednik lokalne vlade Branislav Jovanovic je isticao da je rec o tipicnom socijalistickom direktoru koji se licno bogati na poslovima stetnim po "Nitex" i pri tom sprovodi "teror, saslusavanja, ucenjivanje i pritiske" medju radnicima. Jovanovic je i nabrojao kako Novakovic poseduje dva drustvena stana dobijena od firme, te jos jedan dvosoban stan, trospratnu kucu u niskom naselju Delijski vis, kucu na Zlatiboru, lokal u prestiznom trznom centru "Dusanov bazar", farmu kokosaka...

Medju radnicima se moze cuti da je tacna ocena SPS da je njihov generalni uspesan, ali da njegov uspeh nije pogodio i njih. Zagovornici ovakve teze tvrde da "Nitex"nema velikih izvoznih poslova, vec uglavnom manjih eksportnih poslova za istocno trziste ili Republiku Srpsku, koja je isporucene vojne uniforme ili druge tekstilne artikle placala "golfovima" i gradjom. Podsecaju da vec godinama primaju male plate, ciji iznosi ni sada ne prelaze vise stotina dinara, i stizu sa zakasnjenjem. Ili se primaju u naturi: kroz jorgane ili kokoske za koje neki tvrde da su rodjene na farmi generalnog.

Z. Miladinovic

I na najvecim mukama - odan

Jovan Krkobabic, kandidat leve koalicije u opstini Novi Beograd, imao je priliku da iz dve celne stolice pokaze svoju odanost vlasti. Covek za koga se tvrdi da ni u najvecim mukama ne bi otkazao poslusnost republickoj vladi, trenutno je predsednik Saveza penzionera Srbije i predsednik Upravnog odbora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih u Srbiji. Spajanje ove dve funkcije do sada nije uspelo ni jednom penzionisanom strucnjaku, cak ni sa doktorskom tutulom koja stoji i ispred imena Jovana Krkobabica. Sam Krkobabic nikad nije skrivao da je najbolji poznavalac oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, cime se preporucio i za clana tima koji priprema reformu penzijskog sistema u Srbiji.

Prosle godine, neposredno posto je velikodusno preuzeo rukovodjenje Savezom penzionera Srbije, dr Krkobabic retko koga nije iznenadio svojim pristankom da po drugi put prihvati mandat predsednika Upravnog odbora Fonda. To se desavalo upravo u jeku najglasnije kuknjave penzionera zbog visemesecnog kasnjenja penzija i odlaganja isplate velikog drzavnog duga.

Penziona kasa u to vreme bila je prazna, a penzije su isplacivane tako sto je sav potreban novac pozajmljivan od Postanske stedinice i banaka. I pored toga veciti druznik, dr Krokobabic, vesto izbegava bilo kakvu prozivku republicke vlade, a za kasnjenje penzionerskih cekova optuzuje opoziciju koja "narod tera na ulice". Novinari su retko vidjeni na skupovima kojima on predsedava, pogotovo oni koji mu nisu po volji.

U vreme poslanicke kandidature dr Jovana Krkobabica penzionerima je drzava duzna oko pet mesecnih isplata.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /