Ponedeljak, 8. septembar 1997.

BEOGRADSKI ADVOKAT NIKOLA BAROVIC O SVE CESCIM ZLOUPOTREBAMA ZAKONA U POLITICKE SVRHE

Gradjani su kmetovi u feudalnoj drzavi

"Kada se kod nas pise zakon, pise se za potrebe partije na vlasti koja obicnog gradjanina prepoznaje i priznaje kao podanika"

- Ovde je, na zalost, sve postalo politika. Jer sve drugo je unisteno, osim politicara. Veliko je pitanje, da li bi ovi politicari to isto bili i negde drugde, kaze beogradski advokat Nikola Barovic, povodom sve ucestalijih politickih procesa koji se poslednjih meseci vode protiv pojedinih gradjana Srbije, uglavnom onih koji su na bilo koji nacin pokazali svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa aktuelnom drzavom vlasti i sistemom, ali i zbog desavanja u opstini Zemun, koja su prema mnogim ocenama pod direktnim uticajem drzavne vlasti.

Kao jedan od najocitijih primera da politicki procesi postoje Barovic je naveo poslednji sudski postupak, koji je pre nekoliko dana zapoceo pred Prvim opstinskim sudom protiv Miroslava Nuneta Popovica, clana multimedijalne umetnicke grupe "Magnet".

- Hepeninzi koje su oni priredjivali jesu politicki utoliko sto su javni, jer pritom je javno pokazivano nezadovoljstvo postojecim sistemom i ponasanjem vlasti, ali kroz umetnicku formu. Taj nacin vlastima ocigledno smeta. Ocigledno je da ih iritira i umetnicki nacin pokazivanja razlika i nesaglasnosti. To je upravo bio razlog za pokretanje postupka protiv Popovica. A nacin je potpuno "demode". Gradjani odavno nisu gonjeni, u krivicno-pravnom smislu, zbog umetnickog nacina izrazavanja nezadovoljstva. Radilo se na drugi nacin, kao na primer, zabranjivanjem izlozbi Mice Popovica.

Barovic, jedan od branilaca okrivljenog clana grupe "Magnet", istice da je protiv Popovica podneta sluzbena krivicna prijava istog dana kada je ispred zgrade Predsednistva Srbije uhapsen. Medjutim, kada su u pitanju ucestale pojave nasilnih izbacivanja gradjana iz stanova i poslovnih prostora u Zemunu, "azurnost" nadleznih organa nije dosla do izrazaja.

- U vezi s dogadjanjima u Zemunu, Cetvrti opstinski sud na Novom Beogradu je, kao reprezent naseg sudstva, po zakonu stitio gradjane izbacene iz stambenih i poslovnih prostora, donoseci resenja o vracanju u te prostore. Medjutim, uprava, odnosno Republicka vlada, kroz svoje Ministarstvo unutrasnjih poslova, odbijala je da izvrsi donete sudske odluke. Sistemski gledano, sudstvu se ne priznaje da je ono deo vlasti, jer nije u saglasnosti s "operativnim radnjama" Vlade, odnosno partije na vlasti. Time se, zapravo, rusi pravni poredak drzave, objasnjava Barovic, poredeci pritom odnos vlasti prema zakonu koji je sama donela, s odnosima u jednoj feudalnoj drzavi, gde su za kmeta vazila drukcija pravila u odnosu na feudalca, koga cesto zakoni nisu ni doticali.

Govoreci konkretno o slucaju porodice Barbalic, nasilno izbacenoj iz svog stana pre vise od dva meseca, Barovic istice da uprkos cinjenici o vise pocinjenih krivicnih dela koja zahtevaju sluzbeno gonjenje - nije podneta prijava od strane sluzbenih lica, vec je to ucinila ostecena strana.

Ambalaza politicke represije

- Od svih politickih sudskih procesa, najvise ih se vodi na Kosovu. Da su politicki, lako je prepoznati prema nacinu na koji su vodjene predistrazne radnje od strane policije, pa i sama istraga. Sto je vise koriscena gruba sila i razne represivne metode, to je bilo ociglednije da je u pitanju politicki, a ne pravni proces. Pokretanje krivicnih postupaka je samo ambalaza za politicku represiju, jer sistem i nema drugih nacina da se odrzi, pa zato i imamo te "sezone" politickih sudskih procesa

- Kada se kod nas pise zakon, pise se za potrebe partije na vlasti koja obicnog gradjanina prepoznaje i priznaje kao podanika. Sluzbene prijave, osnovane ili neosnovane, podnose se protiv gradjanina kada je on u nesaglasju s partijom na vlasti. Istovremeno se ne podnose kada su u pitanju izvrsioci vise krivicnih dela, polazeci od zloupotrebe sluzbenih ovlascenja kada policija ne intervenise ili kada se falsifikuju sluzbene isprave koje se izdaju a nisu zasnovane na pravim cinjenicama, vec na laznim podacima i vaze samo zato sto imaju pecat jedne opstinske uprave. Zastupnici Barbalica su bili prinudjeni da podnesu gradjansku krivicnu prijavu, iako zakon nalaze da se, u ovom slucaju, to ucini po sluzbenoj duznosti. Zamislite, na primer, da neko opljacka banku i da pocinioci budu otkriveni, ali da nadlezni organi ne podnesu prijavu, vec da ostave vlasniku ili direktoru banke da pocinioca goni u gradjanskoj parnici, zbog protivzakonitog bogacenja. Na takav slucaj podsecaju svi slucajevi u Zemunu. I to je jasan primer da se zakon ne moze postovati jer je pravljen za sve druge, samo ne za vlast koja ga sama krsi, objasnjava Nikola Barovic.

Ocigledno je da su pojave u Zemunu rezultat radikalske administracije, odnosno, posredno drzavne vlasti. Postalo je jasno da akcije koje se sprovode nisu autonomne akcije lokalne vlasti, vec da se radi o akcijama MUP, odnosno Vlade Srbije i da je zemunska opstinska vlast samo "izvodjac radova". Vlast zna da je mnoge stvari nezgodno raditi neposredno, pa se zato to cini posredno, kao i tokom poslednjeg rata, kada je koristila "nekontrolisane grupe", koje za sve ove godine "nije uspela da pronadje". Tako da je jasno da iza svih desavanja u Zemunu stoji drzavna vlast, tvrdi Barovic.

"Smatram da u okviru svojih predizbornih aktivnosti vlast pokazuje kako ce posle izbora biti onima koji su zimus protestovali protiv izborne kradje i kako moze biti ako ne ostanu na vlasti u Republici", ocenjuje advokat Barovic. Zemun je, kao jedno od najurbanijih podrucja, namerno odabran za ogledni poligon represije. Tamo se vidi da su radikali dispozicija MUP-a Srbije i da su oni ne politicka organizacija, nego politicki instrument drzavne vlasti.

M. Milunovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /