Ponedeljak, 8. septembar 1997.

PRAZNICI FILMA U SARAJEVU

Treci festival u tri dvorane

Marinela Domancic
specijalno za "Nasu Borbu"

Treci "Sarajevo film festival", svojevrsna smora ostvarenja u oblasti filmske umjetnosti koja je ustanovljena sa ciljem podsticanja BiH produkcije i distribucije, ovih dana dominira cjelokupnim kulturnim zivotom grada. Nemoguce je prosetati Sarajevom a ne zapaziti tragove mudre i atraktivne reklamne kampanje - plakate, kataloge, dnevne programe i zastavice sto pozivaju da posjetite neki od tekucih programa koji se odvijaju izmedju 2. i 10. septembra u tri kino dvorane. Izbor filmova svake je godine sve bolji i raznovrsniji. Ove godine ponudjeno je pet programa koji ce zadovoljiti razlicite ukuse i pruziti svakom posjetiocu priliku da napravi vlastiti izbor.

Glavni, takmicarski program sastoji se od 15 filmova svjetske produkcije nastalih tokom prosle i ove godine. Njegov selektor Phillipe Bober u poteklih osam ovogodisnjih mjeseci pregledao je nekoliko stotina filmova i odlucio se za sljedece filmove: Igrarije (Funndz games), Martin vrt (Marthas garten), Ubice (Assassin(s)), Mondo Bobo, Gonin 2, Okus tresnje (Taste of cherrdz), Bernie, Izgubljeni put (Lost Highwadz), Moj zivot u ruzicastom (Ma vie en rose), Grad zla (Illtown), Beavis & Butthead odradjuju Ameriku (Beavis & Butthead do America), Losa dostava (Junk mail), Stereotip, Preko jezera, Potpuna terapija (Die totale therapie) i Postarev blues (Postman blues). Projekcije se odvijaju u renoviranom kinu Obala Art Centra (nekadasnji Dom kulture Trasa) u izvanrednim uvjetima. Ovih 15 filmova konkurisu za nagradu Festivala, FIPRESCI (International Federation of the Cinematographic Press), koja ce biti dodijeljena najboljem filmu po izboru strucnog zirija. Posebnu ce nagradu dobiti film koji gledaoci svojim ocjenama na glasackim listicima proglase najboljim. U glavnom programu naslo se i nekoliko kratkih filmova koji nisu uvrsteni u konkurenciju za nagrade ali su izazvali veliko zanimanje filmofila. Njihovi naslovi su Opaljen (Whacked!), Naporan radni dan (A hard dadzs work), Vjetar (Szel), Portret ljubavnika kao umornog covjeka (Portrait of lover as a tired man), Osam ljudi zvanih Eugen (Eight men called Eugene), Oh, ne (Oh, no), Lao, Zatvoreno zbog zalosti (Chiuso per lutto) i Mazoretkinje u svemiru (Des majorettes dans l'espace).

U ljetnom kinu, na otvorenom, sa ogromnim ekranom i kapacitetom 2.500 sjedala, odvija se program hitova. Za svecano otvaranje Festivala pripremljen je prvi BiH igrani film, Savrseni krug Ademira Kenovica (rezirao Ovo malo duse, Kuduz), a narednih veceri Izgubljeni svijet (The lost world), Marius & Janette, Karijeristkinje (Career girls), Svetac (The saint), Con air, Oblast Komanca (Territorio Comanche), Batman & Robin, Engleski pacijent (The English patient), Nista za izgubiti (Nothing to loose) i Dobrodosli u Sarajevo (Welcome to Sarajevo). Ovaj program dobio je najatraktivnije termine (20 i 22 sata) i, prema ocekivanjima, redovito se trazi karta vise.

Vanevropski program smjesten je u novo Obala kino u svakodnevnom terminu od 17.30 i povremeno od 19.30, 24 i 01 sat, a naslovi koji su ponudjeni su Ljubav u vrijeme histerije (Solo con tu pareja), U ocekivanju (In expectation), Zene u toplesu pricaju o svojim zivotima (Topless women talk about their lives), Bunar (The well), Prica o dva ganpatrosa (Stordz about ganpatraonchis), Nastanak mahatme (The making of mahatma), Guantanamera, Sigurna (Safe), Suzaku, Najbolji hotel na Skid Row-u (The best hotel on the Skid Row), Navika (Habit) i Pustinjska barka (L'arche du desert).

Neatraktivan termin, tacno u podne, dobio je program "Volim film". To je velika steta jer u okviru ovog programa ima veoma vrijednih ostvarenja koje svakako treba pogledati. Ovaj dio programa otvorila su dva izvanredna dokumentarca iz Soros dokumentarne produkcije, Prozivanje duhova (Calling the ghosts) i Ovlasteni za ubijanje (Licensed to kill), slijede Nous sommes tous encore ici, cetiri kratka erotska filma Cekaonica (Waiting room), Vrata od bolaka (The cloud door), Vlazno (Wet) i Holandski majstor (The Dutch master), zatim poludokumentarni Bergmanov glas (The voice of Bergman) i igrani Pleme sa asfalta (Macadam tribu) i Ekspres, ekspres.

Koliko god su filmovi privlacni i koliko god vas znatizelja i zanimanje za film vuku u kino, toliko su interesantne i svakodnevne press konferencije. Gosti su izabrani majstorski, a novinarima je pruzena prilika da skupa sa glumcima, producentima, rediteljima i organizatorima detaljno "pretresu" prethodni festivalski dan.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /