Ponedeljak, 8. septembar 1997.

ENTONI VELS, SEF POSMATACKE MISIJE OEBS-a ZA NADGLEDANJE IZBORA U SRBIJI

Izbori se ponavljaju ako je odziv manji od 51 odsto

OEBS ce pokrivati sve izborne jedinice, ali ce zbog malog broja posmatraca jedan tim morati da pokriva 10 do 12 izbornih mesta

Beograd, Beta. - Sef posmatracke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za nadgledanje predstojecih izbora u Srbiji Entoni Vels demantovao je da posmatraci OEBS-a imaju probleme sa dobijanjem viza za dolazak u zemlju. Bilo je nekih cisto proceduralnih teskoca kada smo proslog petka ulozili prve zahteve za vizama, dok se procedura nije ustalila, ali sada to ide izuzetno glatko, rekao je Vels.

Na pitanje kako OEBS gleda na bojkot predstojecih izbora koje su najavile neke opozicione stranke, Vels je rekao da nije na evropskim posmatracima da to prosudjuju, vec prosto da uvaze tu cinjenicu. Ukoliko, medjutim, bojkot "poremeti" izborni proces, ukoliko na izbore izadje manje od 51 odsto glasaca, mi cemo to naravno komentarisati, dodao je on. Vels je precizirao da su, prema izbornom zakonu u Srbiji, na osnovu koga OEBS nadgleda proces, izbori nevazeci ukoliko na njih izadje manje od 51 odsto glasaca i da se u tom slucaju predvidja njihovo ponavljanje.

Govoreci o pripremama OEBS za pracenje izbora, Vels je naveo da je misija u Beogradu zatrazila 40 posmatraca, koji treba da stignu u najskorije vreme i da prate ceo izborni proces, ukljucujuci i drugi krug predsednickih izbora, "do koga sam siguran da ce doci". Takodje smo zatrazili 150 posmatraca koji ce doci 18. septembra i i cija ce glavnica ostati do 24. septembra, naveo je Vels, precizirajuci da ce i izvestan broj tih posmatraca ostati do kraja izbora, u zavisnosti od toga kako bude protekao prvi izborni krug.

Sef misije OEBS u Srbiji rekao je da misija upravo ocekuje dolazak 27 posmatraca, a da vec sutra posmatraci treba da pocnu da rade u 22 od 29 postojecih izbornih jedinica. Vels je naglasio da ce misija pokrivati sve izborne jedinice, ali da ce, zbog kratkog vremena i relativno malog broja posmatraca, timovi verovatno pokrivati po nekoliko jedinica. On je, medjutim, naglasio da to nije veliki problem, jer nije nuzno imati tim na svakom izbornom mestu, posto jedan tim moze da pokriva 10 do 12 izbornih mesta dnevno. "Element iznenadjenja je vrlo bitan. Mi necemo da najavimo koja cemo izborna mesta nadgledati", dodao je Vels. On je naglasio da OEBS moze da stekne precizan uvid u izborni proces, ukoliko posmatraci pokriju proceduru na 10 odsto izbornih mesta u celoj zemlji.

Misija ce izdati opste, kratko saopstenje o izbornom procesu, verovatno dan nakon izbora, a vrlo detaljno saopstenje ce biti izdato dve do tri nedelje nakon celog izbornog procesa. Posmatracki tim je vec juce otisao na Kosovo, gde ce OEBS vrlo pazljivo motriti proceduru na birackim mestima, jer ce zbog najavljenog albanskog bojkota izbora, tamo "biti rupa, koje ce neko mozda zeleti da popuni". "Preporuke iz Gonsalesovog izvestaja nisu zanemarene i predlozio bih da se sva pitanja koja su pokrenuta u tom izvestaju ponovo razmotre nakon izbora", rekao je Vels. On je takodje naveo da postoji mogucnost da ce misija OEBS-a, nakon predstojecih izbora, predloziti promene izbornog zakona u Srbiji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /