Utorak, 9. septembar 1997.

SINOC NA SVECANOSTI U HOTELU "INTERKONTINENTAL"

Zahvalnost za hrabrost

Urucenje nagrade "Andrej Saharov"
Vesni Pesic

Beograd. - Predsednici Gradjanskog saveza Srbije Vesni Pesic, sinoc je urucena nagrada "Andrej Saharov", norveskog Helsinskog komiteta. Priznanje je urucila na svecanosti u "Interkontinentalu", predstavnica Fondacije za slobodu "Andrej Saharov" Ingrid Eide "kao znak zahvalnosti za sve sto je gospodja Pesic uradila za demokratiju". Predsednica Fondacije je u govoru nabrojala brojne zasluge predsednice GSS - podsetivsi da je Vesna Pesic 20 godina u opoziciji, jedna od osnivaca odbora Helsinskog komiteta u Beogradu.

Prema gospodji Eide Vesna Pesic je po izbijanju rata u bivsoj Jugoslaviji postala i ovdasnja kljucna licnost u pacifistickoj aktivnosti, kao i utemeljivac Centra za antiratnu akciju. Napomenula je i da je dobitnica nagrade tri meseca svakog dana hrabro govorila, pred demonstrantima na ulicama Beograda.

Zahvaljujuci se Vesna Pesic je rekla da medju prisutnima na svecanosti vidi mnoge koji su takodje zasluzili tu nagradu jednako kao i ona. Nazalost, kako je objasnila, nalazimo se u drzavi koja ne moze da resava nijedan problem nego ide iz krize u krizu, pa se na kraju uslo i u rat. Ono sto stoji pred nama jeste da nasem drustvu vratimo smisao zivota rekla je Pesic, navodeci da drustvima u kojima vlada zadrta ideologija "nemate prava da trazite sta je vas smisao zivota i sta su vasi licni ciljevi".

Svecanosti su prisustvovale mnoge licnosti iz politickog i umetnickog zivota, kao i predstavnici diplomatskog kora. Bio je prisutan i Zoran Djindjic, pozdravni telegram uputio je Milo Djukanovic, a Vesni Pesic je u ime Biljane Plavsic cvece predala njen savetnik Ana Mitrovic.

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /