Utorak, 9. septembar 1997.

ZORAN DJINDJIC U INTERVJUU BECKOM "KURIRU"

Sledeca dva meseca odlucujuca za Srbiju

Ako se ne postigne konsenzus o bitnim pitanjima, moracemo da racunamo sa ustankom na Kosovu i odvajanjem Crne Gore, upozorio lider demokrata

Bec, FoNet. - U Srbiji nisu moguci slobodni izbori posto je opoziciji onemogucen pristup svim medijima, izjavio je beckom listu "Kurir" gradonacelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic.

"U junu mesecu demokrate nisu dobile ni jednu jedinu sekundu u informativnim emisijama drzavne televizije. Takodje, pre dva meseca doslo se do podele izbornih jedinica u korist vladajuce stranke. Na selu na clanove opozicije vrsi se pritisak", objasnio je Djindjic. Medjunarodnim posmatracima je dovoljno da pogledaju video kasete da shvate da se radi o izborima poput onih u Rusiji iz doba Breznjeva, rekao je lider DS i dodao da je dovoljno da posmatrac na deset minuta napusti biracko mesto da se falsifikuje na stotine glasackih listica.

Prema njegovoj oceni, koalicija "Zajedno" ne postoji i nikada vise nece postojati u ovakvoj formi, posto je Vuk Draskovic zainteresovan da brani samo svoje interese, a i ucestvuje u vlasti.

Djindjic dalje u intervjuu beckom dnevniku istice da demokratizacija Srbije pocinje spolja. "U Crnoj Gori pobedice demokratsko krilo partije socijalista oko Djukanovica. Sledeca dva meseca odlucujuci su za Srbiju - imacemo totalnu diktaturu ili prodor demokratije", ocenio je Djindjic.

On je, takodje, upozorio na opasnosti od anarhije. "Mi smo region koji pati pod teskom etnickom, regionalnom, socijalnom i politickom dezintegracijom. Ako se ne postigne konsenzus o bitnim pitanjima za buducnost zemlje, moracemo racunati sa ustankom na Kosovu i odvajanjem Crne Gore", rekao je Djindjic. Lider DS pozvao je Zapad da podrzi dugorocno demokratske snage u Srbiji, a ne samo da izigrava vatrogasca za krizno zariste.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /