Utorak, 9. septembar 1997.

Tragikomicno postenje

Velimir Ilic

Omiljena recenica koju novinari i dopisnici RTS koriste izvestavajuci s predizbornih skupova Srpskog pokreta obnove jeste da aktivisti SPO isticu kako su medijski i ostali uslovi deset puta bolji nego prethodnih izbornih godina. Recimo da je tako - a nije. Drugim recima - pogledajmo kako rog od koze pravi prevaranta.

Socijalisti i supruznicka im levica JUL, kao neprikosnoveni mentalni i izvrsni cenzor u uredjivackim celijama RTS, ovih dana zbilja vode racuna da osim njihove predizborne price drzavna televizija nadje malo vremena i za SPO, radikale i ostale, po potrebi. Uostalom, predizborno postenje obecao je i nosilac njihove liste Slobodan Milosevic, trenutno zamrznuti predsednik SPS i odnedavno odmrznuti sef SRJ, nesumnjivo dobro znajuci sta je pod tim podrazumevao a ne sta zaista treba da bude fer-plej. Sustina tog postenja, za svakog ko malo pazljivije ovih dana gleda programe RTS, pociva u cinjenici da se vreme namenjeno izvestajima s promocija SPO i SRS uglavnom koristi kako bi se kumovske partije uzajamno konfrontirale i opanjkavale, sa posebnim naglaskom na medjusobno denunciranje predsednickih kandidata, inace lidera ovih dveju stranaka. I jedni i drugi, istini za volju, tu i tamo pljucnu po levoj koaliciji i Zoranu Lilicu ali - to je samo deo predizbornog folkolora a, usput, doprinosi prividu ravnopravnosti.

S puno vere u naprasno postenje i poverenjem ulivenim nakon gostovanja u Belom dvoru, Vuk Draskovic je samouvereno zagazio u predizborne vode, danima podnoseci da ga zapljuskuju sve dok vodostaj nije isuvise porastao a bujica toboznjeg medijskog postenja postala komicno neprijatna. Na mitingu u Boru Draskovic je saopstio kako "SPO vise nece tolerisati RTS" rekavsi jos da "Milosevic mora postovati sve sto je garantovao pred narodom i svetom, a u protivnom ce SPO biti prinudjen da ucini ONO STO MORA".

Ma koliko ozbiljno izgledala Draskoviceva spoznaja prevare i tom obmanom uslovljena pretnja nacionalnoj televiziji, tek sada tragikomicno deluje blanko prihvaceno obecanje iz Belog dvora o postenom putu do glasackih kutija. Utoliko pre jer i iza tih obecanja stoji covek koji je Srbiji blagoglagoljio o svedskom standardu, ekonomskom prosperitetu, borbi protiv kriminala, "prekopavanju zemlje" u potrazi za kidnapovanim putnicima iz voza u Strpcima i... jos kojesta.

Sto se, pak, tice Draskovicevog upozorenja kako ce "SPO biti prinudjen da ucini ono sto mora" kao logicno moguce se namece jedan od ishoda koji ne mora ali moze da bude odgovor SPO na medijsko postenje SPS i JUL. Recimo, da lider SPO, sit poklona koje su mu Danajci isporucili, na jednom od zavrsnih mitinga iznenadi i poziciju i ostatak opozicije i saopsti da ce - Srpski pokret obnove bojkotovati izbore! U ovoj zemlji je ionako vec odavno sve i (ne)stvarno i (ne)moguce.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /