Utorak, 9. septembar 1997.

PREDIZBORNA GROZNICA NA BEOGRADSKOM UNIVERZITETU

Sedam kandidata za rektora

Za sredu je zakazana sednica Nastavno-naucnog veca Univerziteta u Beogradu na kojoj ce se razmatrati liste predlozenih kandidata za rektora i prorektore. Ukoliko bude postovana dosadasnja procedura, na ovom skupu trebalo bi da dobiju podrsku oni profesori za koje se smatra da bi bili najbolje licnosti za rukovodjenje najstarijom i najvecom visokoskolskom ustanovom u drzavi u narednom mandatu. Ovaj skup interesantan je i zato sto su petoro, od sedmoro predlozenih kandidata za rektora- clanovi NNV BU. Po postojecim propisima, medjutim, svi fakulteti i univerzitetsko vece imaju pravo da podrze vise kandidata.

Desetog septembra zavrsava se pretposlednja faza izbornog procesa na Beogradskom univerzitetu, jer do tog datuma sva fakultetska i veca instituta moraju da posalju liste sa spiskovima kandidata koji su dobili podrsku kolega. Po dogovoru koji je prihvacen na Savetu univerziteta, u izbornoj trci mogu da ostanu samo oni iza koga stoji najmanje jedna trecina (od 38) clanica Beogradskog univerziteta. Po misljenjima nekih kolega, cak i pojedinih kandidata za rektorsku funkciju, dosadasnja procedura, pa i sam cin glasanja, "samo su formalno demokratski jer je na delu mehanizam koji drzavi omogucava da izabere kandidata iskljucivo po svom izboru".

Za prvog coveka u Kapetan Misinom zdanju konkurisu pet dekana i dva redovna profesora. Kandidati za rektorsku funkciju su: prof.dr Marija Bogdanovic, dekan Filozofskog fakulteta (u dosadasnjoj istoriji na celu BU nikad nije bila zena), prof. dr Dragan Kuburovic, v.d. rektora BU, prof. dr Radivoje Grbic, dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Djordje Zrnic, dekan Masinskog fakulteta, prof. dr Fedor Zdanski, dekan tehnolosko-metalurskog fakulteta, dr Slobodan Perovic, profesor Pravnog fakulteta i dr Radomir Simic, profesor Rudarsko-geoloskog fakulteta.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /