Utorak, 9. septembar 1997.

OSNIVA SE ODBOR UDRUZNJA ZA POMOC IZBEGLICAMA U KIKINDI

Cekajuci dvojno drzavljanstvo

Rukovodioci Udruzenja za pomoc izbeglicama i prognanim licima u SR Jugoslaviji, odrzali su u Kikindi tribinu o aktuelnim problemima izbeglica, a za 27. septembar je zakazana izborno-programska skupstina opstinskog Udruzenja izbeglica.

Na tribini su govorili dr Milorad Muratovic, predsednik UPIJ i Sasa Valandzija, predsednik Kancelarije UNHCR u Novom Sadu. Prema dopisu UPIJ, prisutne izbeglice i prognanici zalozili su se za jedinstvenu izbeglicku asocijaciju kakvu razvija Udruzenje, kao nestranacki, nepoliticki i nevladin oblik organizovanja.

- Udruzenje izbeglica se zalaze za pravi uvid u mogucnost povratka i reintegracije u mesta njihovog ranijeg prebivalista. Svim izbeglicama odgovara dvojno drzavljanstvo, za koje se Udruzenje zalaze. Evidentiranje i zastita imovine, socijalna i humanitarna zastita svih izbeglica koje nisu radno angazovane, izjednacavanje izbeglica, prognanika i raseljenih lica u osnovnim pravima, takodje su u interesu ovih ljudi. Sporazum o normalizaciji odnosa izmedju SRJ i Republike Hrvatske postaje puka formalnost, s obzirom da jos uvek nije potpisan sporazum o tacki 7. temeljnog sporazuma, u kojem se regulisu prava i osnovne slobode izbeglica, iako je rok za potpisivanje ovog sporazuma prosao pre sest meseci.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /