Utorak, 9. septembar 1997.

POSLE SUBOTNJEG UBISTVA BIZNISMENA VUKASINA GOJAKA

Crnogorski recept na beogradskom asfaltu

Za pokojnog Gojaka upuceni tvrde da je bi umesan u nestanak Ise Lere Dzambe, kao sef obezbedjenja kockarnice u "Beogradjanki"

Beogradska policija privela je desetak osoba za koje se sumnja da su mogli imati udela u ubistvu Vukasina Vuleta Gojaka (42), vlasnika elitne diskoteke "Ritz" u Ulici Blagoja Parovica u Kosutnjaku. Radi se uglavnom o ljudima koji su se u subotu uvece oko 22 sata zatekli na takozvanom "sirem licu mesta" i trenutno je u toku njihovo ispitivanje.

Snajper iz koga je jos uvek nepoznati ubica ispalio jedan hitac u Gojaka dok je sedeo u svom dzipu "micubisi pajero" parkiranom ispred diskoteke "Ritz", pronadjen je iste veceri obliznjem sumarku. Ubica je, kako se sada pretpostavlja, cekao Gojaka u zasedi oko dva casa koliko je ovaj bio u svom lokalu, a onda je hladnokrvno pucao sa udaljenosti od tridesetak metara. Hitac je probio staklo na dzipu i pogodio Gojaka u predelu vrata.

Ono sto je sigurno u ovom trenutku je da je ubistvom Vukasina Gojaka nestao jedan od ljudi za koga se veruje da je znao nesto o misterioznom nestanku poznatog beogradskog prestupnika starije generacije, Dorcolca Ise Lere Dzambe. Lero je, kao sto je poznato, pre vise od cetiri godine poslednji put vidjen na ulazu u kockarnicu na sestom spratu palate "Beogradjanka". Od tada se o njemu nista ne zna. Gojak je, naime, te veceri bio sef obezbedjenja pomenutog kazina, jer je radio u agenciji za fizicko-tehnicko obezbedjenje "Delije", ciji je vlasnik Zeljko Raznatovic Arkan, a direktor general Srpske dobrovoljacke garde Ljubinko Jevtic. Nestali Dzamba se te veceri sukobio sa momcima iz obezbedjenja jer ovi nisu hteli da ga puste pijanog, a uz to i naoruzanog, da udje u lokal. I Gojak i Arkan su se tih dana kleli da oni nemaju nikakve veze sa Dzambinim nestankom. "Mi smo ga samo liftom dopremili do prizemlja gde smo ga ostavili", govorio je Gojak novinarima, ali se u javnosti i dalje verovalo da "tu nisu cista posla".

Arkan je, kako tvrde upuceni kasnije pomogao Gojaku da se otisne u vode biznisa i postane prvo suzakupac, a onda vlasnik "Ritza". Ime ubijenog nije se, medjutim, mnogo pominjalo u krugovima visokog kriminala. Pojedini izvori "na beogradskom asfaltu" tvrde da je sve moguce pominjuci Gojakove "kombinacije" oko suvlasnistva u nekoliko beogradskih kockarnica sto je mogao biti povod ubistva.

U upucenim krugovima pominje se i podatak da je Vukasin Gojak nedavno bio prisutan prilikom zestoke pucnjave u jednom kaficu na Zvezdari. Tada niko nije povredjen, ali se naslucivalo da bi rasplet mogao biti surov, iako se nije znalo kakva je Gojakova uloga u celokupnoj prici stvorenoj oko tog revolveraskog obracuna.

Bez sumnje, beogradska policija imace dosta posla na rasvetljavanju ovog slucaja, posebno zbog cinjenice da je ovo prvo ubistvo snajperom u Beogradu. Do sada se ta praksa koristila u crnogorskom podzemlju. Prosle i ove godine u Budvi su po istom scenariju ubijeni Sasa Labovic i Djordjije Minja Becir, a ubice i narucioci nisu pronadjeni. "Crnogorski recept" ocigledno je zaziveo i na "beogradskom asfaltu".

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /