Utorak, 9. septembar 1997.

KOLIKO SU USPESNI DIREKTORI NA IZBORNIM LISTAMA LEVICE (4)

Koga propusti SPS docega ga JUL

"Veciti poslanik" mr Ratomir Munitlak, direktor cementare u Kosjericu, iskoristio je mogucnost da preko firme svog sina u Novoj Varosi obavlja gro poslova vezanih za trgovinu deficitarnim proizvodima

Ljubivoje Davidovic, generalni direktor beogradskog "Termoelektra", drugi je na listi "levog bloka" u Izbornoj jedinici 12 - Valjevo. Rodjen je u mionickom selu Klasnic, otuda njegova vezanost za rodni kraj. Na listu socijalista "stao je" na proslim republickim izborima kada je u Mionici na vlasti bila udruzena opozicija, pa su ga mnogi pitali: "Sto nisi na nasoj listi, zemljace".

U "Termoelektru" je prosao put od sefa gradilista do direktora firme sa 4.000 zaposlenih. Neimari ove kuce radili su na svim vaznijim hidro i termocentralama u zemlji - "Djerdapu 2", "Nikola Tesla" u Obrenovcu; cementari u Popovcu, na izgradnji giganata u SSSR i Libiji. Imali su posla i u vreme sankcija medjunarodne zajednice.

U brizi za brzim razvojem rodnog kraja, Davidovic je u Mionici i u Vrujcima preuzeo sve firme koje su lose stajale. Na direktorska mesta u njima postavljeni su ljudi "po meri" SPS. Odmaraliste "Termoelektra" u Banji Vrujci tako vodi ucitelj Tomislav Krstic, predsednik Opstinskog odbora SPS u Mionici. Sadasnji, verovatno i buduci, poslanik "levog bloka" u Skupstini Srbije je i predsednik valjevskog Aero-kluba. Sem sto se zalaze za to da sadasnji sportski aerodrom u Divcima dobije asfaltnu pistu "za brzu dopremu i otpremu roba", Ljubivoje Davidovic, ponekad, ume relaksacije radi da sportskim avionom, onako predsednicki, skokne do Vrujaca - u kontrolu, a i meraka radi.

Kandidat Jugoslovenske levice Milomir Mijatovic nalazi se odmah iza nosioca liste u Izbornoj jedinici 13 - Sabac. Diplomirani inzenjer masinstva vodi fabriku lekova DD "Zorka-Farma". Vazi za ozbiljnog coveka i privrednika; "preskocio" ga SPS, pa ga je u svoje okrilje primio JUL. Uvek je imao razumevanja za sponzorisanje brojnih manifestacija i organizacija. Sabacki prvoligas u kosarci "Iva" svom imenu pridodao je i "Zorka-Farma".

Sabacka fabrika lekova, najstabilniji kolektiv u HK "Zorka", mada sa maticnom kucom u "labavim vezama", ima zanimljivu paletu bez konkurencije na trzistu. To su pre svega "arifon", "predian", "monizol", "endometrin"... Kvalitetne su i hemikalije, kozmetika, program parafarmaceutskih preparata. Da Mijatovic i saradnici znaju i marketinski deo posla svedoci, uz ostalo, i podatak da se pojedini direktori filijala Republickog fonda za zdravstvo, oni sto odlucuju o novcu za isplatu lekova izdatih pacijentima na recepte, voze u "pezoima" - poklonu DD "Zorka-Farma".

Direktor cementare u Kosjericu mr Ratomir Munitlak "veciti je poslanik" SPS iz uzickog kraja. Ovoga puta na listi SPS-JUL-ND - Slobodan Milosevic u Izbornoj jedinici 19 - Uzice pripalo mu je cetvrto mesto. U "nasem malom mistu" na Skrapezu vazi za sivu eminenciju. Nijedna odluka ne donosi se bez njegovog misljenja. Narocito kada je prijem novih radnika u Fabriku cementa u pitanju, tako je zaposlio i suprugu, ali kada je trgovina deficitarnim cementom u pitanju - gro poslova islo je preko firme njegovog sina u Novoj Varosi.

Jedini neuspeh u vodjenju politike bio je poraz socijalista na lokalnim izborima 1992/93. godine. Uprkos svim naporima nije potom uspeo ni da isfabrikuje uvodjenje prinudne uprave u SO Kosjeric, u kojoj je i sam bio odbornik, tokom cetvorogodisnjeg mandata udruzene opozicije.

Da je rec o coveku koji "ne prima mito", svedoci i podatak da je od jednog uglednog valjevskog privrednika, sa urednim preporukama, odbio da primi kalendare, rokovnike i ostalu "poslovnu galanteriju". Valjda da "narod ne bi svasta pomislio".

B. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /