Utorak, 9. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA STAMPU U JP "ELEKTROISTOK" ELEKTROPRIVREDE SRBIJE

Spremni za zimu

Clanovi poslovodstva EPS obecali da ce nastupajucu zimu pogoni za proizvodnju i prenos elektricne energije biti spremniji nego na startu zime '96/97.

Beograd. - Na startu zimske sezone '97/98. Elektroprivreda Srbije bice spremnija nego na pocetku prosle zime.

Ova optimisticka prognoza bila je moto jucerasnje konferencije za stampu u JP "Elektroistok", jednoj od 23 kompanije EPS, u cijoj je nadleznosti prenos elektricne energije. Komentarisuci da '96. godine stanje nije bilo zadovoljavajuce i zbog toga sto su remonti trajali cele zime, Krsto Vukovic, direktor direkcije za proizvodnju i prenos u EPS, istakao je da se u '97. godini, po prvi put posle pet godina raubovanja, pocinje sa sanacijom proizvodnih kapaciteta.

- Najvaznije jeste to sto smo bili realni u planovima, tako da ce ono sto je planirano biti zavrseno do pocetka zime. Sagledavamo da smo popravili stanje. Sa vise para jos vise bismo popravili, ali moram da istaknem da ce obim kostanja izvedenih radova biti iznad obima raspolozivih sredstava, rekao je Vukovic objasnjavajuci da ce spremnost biti bolja nego '96. i zahvaljujuci tome sto EPS duguje izvodjacima radova i proizvodjacima rezervnih delova.

Dogovor oko "Teslinog prstena" u Mostaru

Najavljujuci danasnji sastanak u Mostaru oko povezivanja jos 1991. godine pokidanih magistrala "Teslinog prstena", mr Aca Markovic je na jucerasnjoj konferenciji za stampu istakao da ce se posle ovog skupa znati kada ce biti reseno tehnicko povezivanje jugoslovenskog elektroenergetskog sistema s Evropskom interkonekcijom (UCPT - evropski elektroenergetski sistem). Pored EPS i Elektroprivrede Crne Gore, sa UCPT potom ce biti povezana i elektroprivreda Grcke.

Isticuci da je proizvodnja elektricne energije za 2,5 odsto veca od plana, a sest procenata veca u odnosu na isti period prosle godine, mr Aca Markovic, direktor direkcije za upravljanje elektroenergetskim sistemom EPS, naglasio je da je zimus pozajmljena struja "razduzena", da je veca proizvodnja uglja i otkrivke (uklanjanje jalovine s uglja na povrsinskim kopovima), kao i to da su akumulacije hidroelektrana popunjene "blizu bilansa".

Sledeci segment neophodan za spremno docekanu zimsku sezonu su tecna goriva, sto je, po recima Vukovica, skopcano sa finansiranjem. U toku su, inace, kontakti EPS sa Naftnom industrijom Srbije, jer je na zalihama u termoelektranama neophodno oko 20.000 tona tecnih goriva. Isto toliko treba da bude na zalihama i u termoelektranama - toplanama.

Sa svoje strane "Elektroistok" ce, takodje, biti spremniji nego prethodne zime. Miodrag Milosevic, direktor ove kompanije EPS, istakao je da ce tokom priprema za zimu otkloniti i nekoliko "uskih grla" u prenosnoj mrezi. Na pet elektroenergetskih prenosnih objekata bice uradjeni obimni zahvati, a svih 85 trafo stanica treba remontovati. Za ovo, tekuce, odrzavanje predvidjeno je 66 miliona dinara ali ce, prema Milosevicevim recima, biti nesto manje para.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /