Utorak, 9. septembar 1997.

PROGRAM JUGOSLOVENSKE KINOTEKE ZA JESENJU SEZONU

Cetiri atraktivna ciklusa

Posle leta koje je Rale Zelenovic okarakterisao kao (zahvaljujuci dobrim delom i Jugoslovenskoj kinoteci) "filmsko leto", jesenja sezona ce, bar sto se Kinoteke tice, obeleziti cetiri atraktivna ciklusa filmova, najavljeno je na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Novinarima su se se, pored predstavnika ove ugledne i uspesne institucije, obratili i specijalni gosti: ambasadori Meksika i Ceske Republike, prvi sekretar norveske ambasade, odnosno predstavnici "Lufthanze" i hotela "Hajat".

Prvi je na redu ciklus "Meksicki film nekad i sad", koji ce trajati od 12. do 21. septembra. U sklopu ciklusa je sest programa: "Portre Kolumbe Domingez", "Emilio Fernandez", "Bunjuel u Meksiku", "Alfonso Arau - glumac reziser", "Meksiko u Holivudu" i "Holivud u Meksiku". Beogradska publika ce, izmedju ostalog, imati priliku da vidi devet filmova iz "zlatne ere meksicke kinematografije" (40-te i 50-te godine), ali i sest ostvarenja sa kraja 80-ih. Njegova ekselencija Karlos Ignacio Gonzales, meksicki ambasador u Beogradu, je istakao da ce se paralelno sa filmskim ciklusom odrzavati i "gastronomski festival" meksickog kulinarstva u hotelu "Hajat".

Posle Kasandre - Kolomba

Posebna atrakcija ciklusa "Meksicki film nekad i sad" bice prikazivanje filma "Jedan dan zivota", kultnog dela ne samo meksicke, vec i svetske kinematografije. Ipak, mozda ce jos interesantniji biti dolazak glavne glumice u filmu, Kolombe Domingez, koja ce u Beogradu boraviti nekoliko dana, a prisustvovace i projekciji filma koji joj je doneo svetsku slavu. Posle lepe i hiper-popularne Kasandre, zbog koje je ko zna koliko suza isplakano, nas grad ce sada ugostiti i nekada prelepu gospodju Domingez, kojoj su gledalacke suze specijalnost vec 46 godina.

Za oktobar su najavljena dva ciklusa: prvi je "Savremeni spanski film" (14- 21. oktobra), a drugi "Jirzi Mencl" (21-25.10.). Spanski filmovi koji ce biti prikazani pripadaju produkciji iz poslednjih pet godina, a predstavice stvaralastvo sestorice najznacajnijih savremenih spanskih rezisera (osim nama poznatih i dragih Almodovara i Lune): Vinsentea Arande, Isiara Boljaina, Hurija Medema, Tomasa Gutijeresa Aelee, Fransiska Regueira i Imanola Uribea.

Kinoteka ce u saradnji sa ceskom ambasadom organizovati ciklus filmova Jirzija Mencla, jednog od najznacajnijih ceskih rezisera. Bice prikazano deset njegovih dela, nastalih u rasponu od tridesetak godina: "Zlocin u devojackoj skoli", "Biseri na dnu", "Strogo kontrolisani vozovi", "Hirovito leto", "Zlocin u nocnom klubu", "Velicanstveni momci s kamerom", "Strizeno - skraceno", "Kraj starih dobrih vremena", "Prosjacka opera" i "Conkin".

Najavljeno je da ce u novembru, u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom, biti realizovan ciklus "Opera na filmu", ali jos nije potvrdjen definitivni termin odrzavanja. Zato se pouzdano zna da ce se ciklus "Savremeni norveski film" odvijati izmedju 8 i 15 decembra. U okviru ciklusa ce biti prikazano desetak filmova starije produkcije, kao i mini-ciklus "Portre Liv Ulman".

Dva dodeljivanja "Zlatnog pecata"

Nagrada Jugoslovenske kinoteke "Zlatni pecat", koja je ustanovljena povodom obelezavanja veka od nastanka filma, bice dodeljena Jirziju Menclu za vreme njegovog boravka u Beogradu povodom ciklusa njegovih filmova, kao i glumici i reziserki Liv Ulman (za koju ce, kako je to istakao prvi sekretar norveske ambasade, sada svi konacno saznati da ona nije ni Svedjanka, ni Amerikanka, vec Norvezanka), ciji ce najnoviji film biti prikazan u njenom prisustvu, u sklopu ciklusa "Savremeni norveski film".

I. Bizetic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /