Utorak, 9. septembar 1997.

PRVENSTVO EVROPE U HOLANDIJI: JUGOSLAVIJA-GRCKA 3:1 (15:5, 14:16, 15:6, 15:6)

Izgubljen set - nova glavobolja

Den Bos. - Dvorana Mas sport. Gledalaca: 200. Sudije: Milev (Bugarska), Ben (Austrija).

JUGOSLAVIJA: Djuric, Batez, Tanaskovic, Boskan, Mester, Kovac, N. Grbic, V. Grbic, Jokanovic, Geric, Vujevic, Vusurovic.

GRCKA: Kristofidelis, Gjurdas, Hadziandoniu, Kurnetas, Atanasijadis, Samaras, Takiropulos, Dragovic, Teodoridis, Bozidas, Kovacev, Mitrudis.

Jugoslovenska odbojkaska reprezentacija na 20. prvenstvu Evrope u Den Bosu igra po sistemu hladno-toplo. Hladan tus doziveli su "plavi" protiv Rusije, blistali protiv svetskog i evropskog sampiona Italije, a neozbiljnom igrom izgubili dragoceni set protiv Grcke. Doduse, umorni i emocionalno ispraznjeni posle teskih utakmica odigranih prethodnih dana nisu mogli da ponove "simfoniju u plavom". Ostvarili su pobedu od 3:1 (15:5, 14:16, 15:6, 15:6).

Vodili su "plavi" sa 1:0 u setovima i 14:8 u poenima i tada jednostavno stali. Crna serija od 0:8 (kao i u drugom setu protiv Italije) dovela ih je do gubitka bas drugog seta protiv Grcke sa 14:16. Umesto da rese susret u sto kracem vremenu, natezali su se s Grcima punih 108 minuta. Trener Grcke Kazadis i njihove vedete Gjurdas, Samaras i Dragovic nisu ni sanjali da mogu da osvoje set protiv Jugoslavije. S druge strane, nasa postava Batez, Tanaskovic, Mester, Nikola Grbic, Vladimir Grbic i Vujevic nije igrala na svom nivou. Jedine svetle tacke bile su Goran Vujevic i Nikola Grbic. Svi ostali igrali su daleko od svog proseka. Ni trener Zoran Gajic, koji je upozoravao da su Grci najopasniji posle poraza, nije odoleo iskusenju da iz igre izvede kapitena Zeljka Tanaskovica i uvede poletarca Andriju Gerica. Ni kriv ni duzan Geric je ispao zrtveno jagnje, jer je nacinio dve uzastopne greske, ali su mu kolege iz prve postave lavovski pomogle da se vrati na klupu.

Danas je slobodan dan i dobro ce doci "plavima" da srede utiske u odmore se pred odlucujuce utakmice sa Slovackom i Nemackom.

U "A" grupi dogodilo se jos jedno veliko iznenadjenje, favorizovana Rusija izgubila je od Nemacke sa 3:2 i oprostila se od polufinala. U ovoj grupi nista jos nije reseno, jer Jugoslavija, Italija, Nemacka i Slovacka imaju po cetiri osvojena boda.

U "B" grupi, u Ajndhovenu, Holandija je zabelezila i trecu pobedu, ovoga puta nad Ceskom i bez izgubljenog seta prakticno se plasirala u polufinale. Francuska i Ukrajina imaju po cetiri boda i u medjusobnom duelu odlucice ko ce biti polufinalista.

Rezultati, trece kolo - "A" grupa: Rusija-Nemacka 2:3, Italija-Slovacka 3:1, Jugoslavija-Grcka 3:1; "B" grupa: Holandija-Ceska 3:0, Francuska-Bugarska 3:0, Ukrajina-Finska 3:0.

S. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /