Utorak, 9. septembar 1997.

SAOPSTENJE DEMOKRATSKE STRANKE

Masovna hapsenja gradjana Pirota

Demokratska stranka obavestava javnost da je u ponedeljak, 8. septembra, u vreme mitinga Zorana Lilica, predsednickog kandidata leve koalicije, na centralnom trgu u Pirotu, policija primenila represivne mere i izvrsila masovno hapsenje gradjana koji su zvizducima pratili miting.

Medju stotinak uhapsenih se nalaze funkcioneri DS i odbornici u Skupstini opstine Pirot: Boban Nikolic, Momcilo Djurdjic i Marjan Ristic.

Ovaj vid otvorene represije konacno je znak da je rezim u Srbiji krenuo u otvoreni rat protiv svog naroda i ocigledan dokaz da je vladajuca koalicija spremna da zloupotrebom policije pokusa da osigura izbornu pobedu. Ovo, takodje, neosporno potvrdjuje da su sadasnji uslovi jos gori nego na prethodnim izborima na kojima rezim makar nije naredjivao masovna hapsenja i zlostavljanja gradjana, pise u saopstenju. Demokratska stranka zahteva hitno pustanje svih uhapsenih Pirocanaca i zaustavljanje policijske represije.

Istovremeno, DS poziva sve opozicione stranke koje ucestvuju u izborima pod ovakvim uslovima, da preispitaju svoju odluku, jer je incident u Pirotu nepobitan dokaz da izborna utakmica nece biti fer i da je bojkot jedini pravi odgovor na nasilje rezima, kaze se u saopstenju Demokratske stranke.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /