Sreda, 10. septembar 1997.

AMERICKA REAGOVANJA NA SRPSKO-SRPSKU KONFRONTACIJU U BANJALUCI

Sprecen drzavni udar protiv Plavsiceve

U Pentagonu je juce potvrdjena informacija iz izvora NATO-a da se medju pratiocima Momcila Krajisnika i ostalih clanova rukovodstva s Pala nalazila i grupa naoruzanih lica, dovedenih u Banjaluku s planom da se - pod firmom mitinga za "jedinstvenu Republiku Srpsku" - izvede drzavni udar protiv predsednice RS

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

"Pravoslavni krst sa cetiri cirilicna slova 'S' moze se videti na skoro svakoj kuci u Banjaluci i na svakom putokazu prema ovom gradu, u kome se od ponedeljka ponovo pokazalo koliko je ovaj narod daleko od te sloge u koju se kune i koja mu je preko potrebna" - culo se juce u jednom izvestaju americkog Nacionalnog radija iz Banjaluke, uz konstataciju da su bosanski Srbi danas podeljeni vise nego ikad, dve godine posle zavrsetka rata, vodjenog pod parolom "Svi Srbi u jednoj drzavi" da bi se ostvarilo upravo to neophodno jedinstvo.

Ugledni nedeljnik "U.S. News &World Report" na tu temu napisao je juce i sledece:

"Bosanski Srbi potpuno su se podelili po politickoj i regionalnoj liniji. Politicari, policija i mediji opredeljuju se za jednu od dve strane - za Radovana Karadzica, optuzenog za ratne zlocine, koji se posle americkog pritiska povukao pre godinu dana s predsednickog polozaja ili za zenu koja je dosla na njegovo mesto, Biljanu Plavsic. Oba ova nekadasnja nacionalisticka saveznika pozivaju danas na srpsko jedinstvo. Sto se tice Karadzica, to je jedinstvo protiv Plavsicke, protiv medjunarodne zjednice koja je podrzava, kao i protiv Dejtonskog mirovnog pakta iz 1995, koji je podelio BiH na srpski i muslimansko- hrvatski deo. Za Plavsicku, jedinstvo znaci otpor smrtonosnom Karadzicevom zahvatu svih institucija Republike Srpske, kao i korupciji koja ga, kako ona kaze, odrzava na vlasti".

"Vasington Post", sa svoje strane, upozorava da je u Banjaluci doslo prekjuce do mozda dosad najozbiljnije konfrontacije NATO-a sa onim snagama medju bosanskim Srbima koje su na Karadzicevoj liniji rusenja Mirovnog sporazuma iz Dejtona. Prestonicni dnevnik svrstava u tu kategoriju kompletno paljansko rukovodstvo koje je u ponedeljak doslo na miting u Banjaluku, izdvajajuci medju njima posebno Momcila Krajisnika, kome se uz pominjanje titule predstavnika bosanskih Srba u zajednickom troclanom Predsednistvu BiH pridodaje i atribut "otvorenog saveznika Radovana Karadzica".

U Pentagonu je juce potvrdjena informacija iz izvora NATO-a da se medju pratiocima Momcila Krajisnika i ostalih clanova rukovodstva s Pala nalazila i grupa naoruzanih lica, dovedenih u Banjaluku s planom da se - pod firmom mitinga za "jedinstvenu Republiku Srpsku" - izvede drzavni udar protiv predsednice Biljane Plavsic. Ovim pratiocima, kako je receno, omoguceno je da napuste hotel "Bosna" kad su predstavnicima Sfora predali naoruzanje s kojim su dosli na miting istine u Banjaluci.

Saopsteno je, takodje, da je oko stotinu americkih vojnika iz sastava Sfora - ukljucujuci pola tuceta "apaci" helikoptera i desetak "bredli" oklopnih transportera - ucestvovalo u siroj akciji zaustavljanja naoruzanih Karadzicevih pristalica koji su iz raznih krajeva dosli na miting u Banjaluci.

Prema izjavi predstavnika za stampu Pentagona, pukovnika Stivena Kempbela, americki vojnici obavili su bez upotrebe oruzja svoj zadatak u Banjaluci, koji se sastojao u "razoruzavanju velikog broja agresivnih dosljaka, za koje se sumnja da su placeni za odlazak u Banjaluku - s ciljem da organizuju nasilne akcije protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i legalno izabrane predsednice Biljane Plavsic". Tom prilikom, uhapseno je nekoliko desetina osoba i zaplenjena veca kolicina eksploziva i raznog naoruzanja za koje se navodi da je bilo skriveno u vozilima s laznim dokumentima i registracionim tablicama.

U prvim reakcijama Vasingtona, okupljanje u Banjaluci okvalifikovano je kao jos jedna organizovana akcija rukovodstva s Pala, za koju se navodi da je u suprotnosti sa duhom i slovom Mirovnog ugovora iz Dejtona, kao i sa dogovorom koji je americki izaslanik Robert Gelbard postigao nedavno s Momcilom Krajisnikom.

Transporteri Sfor razmesteni, saobracaj bez problema

Pale, FoNet. - Iako je nekoliko desetina oklopnih transportera i borbenih kola Sfora od juce ujutro razmesteno na prilazima Palama, duz puta Pale-Jahorina i Pale-Lukavica, saobracaj u oba pravca nije zaustavljan i odvija se bez problema, javlja Srna. Pripadnici Sfora povremeno oklopnim transporterima u manjim grupama ulaze i u same Pale, navodi agencija.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /