Sreda, 10. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE ZIVOTE DE LUKE I VLADIMIRA TUCICA

Novi apel izbeglicama da izadju na izbore

Za nedoumice pitati poverenike u opstinama

Beograd. - Sekretar Savezne komisije za sprovodjenje lokalnih izbora za Bosnu i Hercegovinu Vladimir Tucic i sekretar beogradske kancelarije OEBS Zivota de Luka ponovili su na jucerasnjoj konferenciji za novinare apel izbeglicama koje su se registrovale za ove izbore da na njih i izadju 13. i 14. septembra. Tucic je naglasio da bi bilo kakvo apstiniranje u ovom slucaju moglo "ugroziti postojece procese demokratizacije u Bosni". On je rekao i da je rasprsena svaka sumnja u bojkot ovih izbora, da ce SDS na njih najverovatnije izaci i da oko toga u medijima ne treba praviti bilo kakvu zbrku.

Ukupan broj izbeglica koje su se u SRJ registrovale za glasanje i prosle poostrene uslove OEBS-a je oko 65.000. Od tog broja a oko 3.500 steklo je pravo da glasa u oba entiteta BiH, u Republici Srpskoj i u Muslimansko-hrvatskoj federaciji.

Izbeglice ce u SR Jugoslaviji glasati na 79 mesta, 70 u Srbiji i devet u Crnoj Gori, a za odlazak na biracka mesta sugerise im se putovanje vozom. Sa ZTP i Saveznim ministarstvom za saobracaj dogovoreno je da glasaci mogu putovati slobodno, na svim redovnim linijama, uz prikaz odsecka, prilikom odlaska, odnosno potvrde da je glasao. Slobodan prevoz autobusom garantovan je samo na lokalnim linijama. Isto vazi za glasace na birackim mestima u BiH, a napominje se da organizovanog prevoza, za razliku od prosle godine, nece biti. Izbore ce nadgledati 86 medjunarodnih posmatraca, koje salju vlade Norveske, Svedske i Finske. Glasacki odbori, vise od 500 clanova iz SRJ obuceni su tokom protekle nedelje za supervizore.

Zavisno od opstine u kojoj su registrovani, biraci su dobili odgovarajuce sifre. U slucaju da imaju bilo kakvu nedoumicu, savetuje im se da se obrate povereniku za izbeglice u svojim opstinama, koji su prosli dvojnu instruktazu i upoznati sa svim detaljima.

Primera radi, sifra za birace u Backoj Topoli je 000x101, a u ovoj opstini glasace i izbeglice iz Malog Idjosa.

U Beogradu ce se glasati na pet mesta. Za centralne opstine (Stari grad - Palilula, Savski venac, Vozdovac, Palilula i Vracar) glasanje ce biti obavljeno u Matematickoj gimnaziji (Narodnog fronta 37), umesto na Terazijama, za birace iz Rakovice i Curakice, glasanje je u Rakovici, za Novi Beograd i Zemun u SO Novi Beograd. Zvezdara, Grocka, Obrenovac, Mladenovac i Lazarevac imaju zasebne sifre, a Barajevo i Sopot zajednicku i glasa se u Barajevu.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /