Sreda, 10. septembar 1997.

ODLUKA PREDSEDNISTVA HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE

HDZ BiH bojkotuje lokalne izbore

Predsednistvo Hrvatske demokratske zajednice BiH donelo juce odluku da HDZ ne sudeluje na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 13. i 14. septembar ove godine, jer "nisu stvoreni uslovi za slobodne, demokratske i postene opstinske izbore"

Daniel Omeragic
dopisnik "Nase Borbe" iz Sarajeva

"Nakon sto nisu rijeseni ili su odbijeni brojni prigovori Izbornog stozera HDZ BiH na nepravilnosti, osobito u postupku registracije biraca, i nakon sto nisu prihvaceni prijedlozi HDZ BiH za odgodu izbora dok se ne stvore svi potrebni uvjeti, Predsjednistvo HDZ BiH objavljuje da nece sudjelovati u opcinskim izborima u Bosni i Hercegovini", stoji u odluci. Osim sto nisu stvoreni uslovi za slobodne, demokratske i postene opcinske izbore, prema ocjeni Predsednistva HDZ BiH "odrzavanje opcinskih izbora u uvjetima brojnih krsenja Dejtonskog sporazuma, izbornih pravila i kodeksa na stetu hrvatskog nacionalnog interesa u BiH, dovodi hrvatski narod u BiH i HDZ BiH u neravnopravan polozaj".

Predsjednistvo HDZ BiH je pozvalo svoje clanove i simpatizere, kao i bh. Hrvate u zemlji i svijetu da ne sudjeluju u opcinskim izborima i tako stanu u odbranu svojih prava, interesa i dostojanstva. "Hrvatska demokratska zajenica BiH ce, unatoc odluci o nesudjelovanju u opcinskim izborima, odrzati svoje promidzbene skupove prema planu koji je utvrdio Izborni stozer HDZ BiH i poziva svoje clanove i simpatizere iz svih opcinskih, gradskih i zupanijskih organizacija HDZ BiH da se u sto vecem broju odazovu sredisnjem promidzbenom skupu danas u Mostaru", kaze se u odluci Predsjednistva HDZ BiH, za cije izvrsenje su odgovorni Glavno tajnistvo i HDZ BiH, kao i svi opcinski, gradski i zupanijski odbori HDZ BiH.

U obrazlozenju odluke je navedeno da je Predsjednistvo HDZ BiH, izvrsavajuci poverenu duznost zastupanja, zastite prava i interesa hrvatskog naroda u BiH, postupilo u skladu sa zakljuccima Sredisnjeg odbora HDZ BiH od 25. jula, te utvrdilo da nisu stvoreni svi potrebni uvjeti za slobodne, demokratske i postene opcinske izbore u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska demokratska zajednica dugo je upozoravala da ce bojkotovati izbore, a jedan od razloga za to je bila i odluka Privremene izborne komisije da se izbori, osim u sest gradskih opcina u Mostaru, organizuju i u distriktu u ovom gradu. HDZ BiH je zbog toga otvoreno strahovala da ce izgubiti vlast u Mostaru, jer u distriktu vecinu stanovnistva cine Bosnjaci.

HDZ ce imati 17 kandidata za izbore u Banjaluci

Banjaluka, Beta. - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ce na predstojecim lokalnim izborima u Banjaluci istaci 17 kandidata, saopstila je juce ta stranka. Predstavnik HDZ za Banjaluku Antun Ruzic rekao je da ce, pored Banjaluke, ta stranka imati kandidate u Srpskom Brodu, Derventi, Kotor Varosi i Gradiski. Pre izbijanja sukoba u Bosni i Hercegovini u gradu Banjaluci je, prema njegovim recima, zivelo 29.860 Hrvata, a danas ih ima 4.500. Dodao je da, uprkos iseljevanju velikog broja ljudi, HDZ nije prekidala rad u Banjaluci. Ruzic tvrdi da se van sireg podrucja Banjaluke nalazi oko 20.000 potencijalnih glasaca HDZ, ali da je nerealno ocekivati da vecina njih dodje na glasanje. On je rekao da ne zna tacno kada ce Republika Hrvatska otvoriti predstavnistvo u Banjaluci, ali da je izvesno da ce to predstavnistvo, kada bude otvoreno, biti u centru grada.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /