Sreda, 10. septembar 1997.

RAZGOVORI VESTENDORP-PLAVSIC

Strani predstavnici procenjuju rad medija u RS

Banjaluka, Beta. - Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BiH Karlos Vestendorp rekao je juce u Banjaluci da se lokalni izbori u Bosni moraju odrzati u predvidjenom roku 13. i 14. septembra. Vestendorp je nakon razgovora s predsednicom Republike Srpske Biljanom Plavsic ponovio novinarima da je medjunarodna zajednica ulozila oko 14 miliona dolara u lokalne izbore, koje ce nadgledati 2.500 posmatraca OEBS-a i obezbedjivati sest dodatnih bataljona Sfora.

Plavsiceva je rekla da je tokom razgovora s clanom Predsednistva BiH iz RS Momcilom Krajisnikom pokusala da postigne dogovor da obe strane do odrzavanja parlamentarnih izbora rade na smirivanju situacije, ali je dodala da je to "nemoguce ako to zeli samo ona a ne i druga strana". Ona je rekla da je Krajisniku predlozila da Srpska radio-televizija jedan dan emituje vesti iz banjaluckog studija, a drugi dan iz paljanskog, sto bi, prema njenim recima, doprinelo boljem i potpunijem informisanju gradjana RS. Predsednica RS je dodala da je stekla utisak da Krajisniku taj predlog nije bio "drag" i da smatra da, posle svih ovih dogadjaja, on taj predlog nece prihvatiti.

Visoki predstavnik je rekao da ce direktoru SRT Miroslavu Toholju biti upucen jos jedan zahtev za otvaranje SRT prema predstavnicima medjunarodne zajednice i da ce medjunarodna zajednica, ukoliko on to ne uslisi, morati da preduzme neke druge "akcije". On je rekao novinarima da je formirana grupa za medije od domacih i stranih predstavnika koji treba da prate rad medija u RS i procenjuju da li su njihovi programi otvoreni ili ne. Visoki predstavnik medjunarodne zajednice je ocenio da su u Banjaluci "vec ucinjeni prvi koraci ka reformi i demokratizaciji policijskih snaga". On je jos naveo da Kancelarija visokog predstavnika pregovara s vlastima na Palama kako bi se islo "u dalju demokratizaciju i reformu policije na podrucju pod uticajem Pala".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /