Sreda, 10. septembar 1997.

IZJAVA SPECIJALNOG IZVESTIOCA UN ZA LJUDSKA PRAVA

Ren ne zeli susret s Karadzicem i Mladicem

Hag, Beta-AFP. - Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u bivsoj Jugoslaviji Elizabet Ren izjavila je juce da vise nije spremna da se susretne s bivsim liderima bosanskih Srba Radovanom Karadzicem i Ratkom Mladicem. Na konferenciji za novinare u Hagu, Elizabet Ren je objasnila da ne zeli da se susretne s Karadzicem nakon prekjucerasnjeg skupa protiv predsednice RS Biljane Plavsic koji je "vodio" clan Predsednistva BiH iz RS Momcilo Krajisnik.

Prosle nedelje, Elizabet Ren je prihvatila Krajisnikov predlog da se sastane s Karadzicem i bivsim generalom vojske RS Ratkom Mladicem, pod uslovom da to doprinese njihovom odlasku u Hag. Renova je juce, medjutim, objasnila da ne zeli da "izgubi kredibilitet" sastajuci se s Karadzicem, niti zeli da mu pruzi priliku da taj sastanak zloupotrebi. Specijalni izvestilac UN je naglasila da pri tom ima u vidu i zene iz Srabrenice koje su "izgubile svoje muzeve 1995. godine" i koje "racunaju" na nju.

Elizabet Ren danas treba da se sastane s tuziocem Medjunarodnog suda za ratne zlocine u Hagu Luiz Arbur. Otkako je dosla u Holandiju, Renova se sastala s ministrom inostranih poslova Holandije Hansom Van Mirloom i s visokim komesarom OEBS-a za manjine Maksom van der Stulom.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /