Sreda, 10. septembar 1997.

"Medjunarodna zavera"

Bahri Cani

Citavih pola veka su bili podeljeni i - bilo nam je "super". Bas je bilo "lepo" dok je Nemacka bila simbol podela pravog istocnog sveta i mracnih zapadnih kapitalistickih sila, kada smo morali da spavamo obuveni i otvorenih ociju, kada su americki i ruski predsednici - zlu ne trebalo - drzali prste na gotovs, a "azdaja bila u kavezu". Uostalom, to je samo reda radi, jer smo mi bili jedna od vodecih zemalja "treceg sveta". I to smo "napustili". Sta ce nam? Za inat pola tuceta godina, ignorisali smo ceo svet. I opet cemo ako bude trebalo.

Pokazali smo svima da "tudja ruka nece upravljati Srbijom", pokazali smo da "mozemo i hiljadu godina pod sankcijama", da nam nikada nece presusiti vojvodjanska naftna polja, da mozemo bilo gde u Vojvodini samo da zabijemo kolac i da siklja nafta. Jeste da nas niko vise u svetu ne pita ni za sta (bitno), ali ne pitamo ni mi njih. Pa ko duze izdrzi. Videce svet da bez nas ne moze, kako ce nama da procveta privreda (ako nas socijalisti budu uveli u 21. vek), pozelece i oni da jednom budu pod sankcijama.

Brine samo ujedinjenje te Evrope, taj NATO koji je poceo da se siri i na Istok, koji je u Program "Partnerstvo za mir" ukljucio svu nasu nekadasnju bracu a sada komsije, rusenje onog Berlinskog zida, "oslobadjanje azdaje", to sto nam neki tamo ne dozvoljavaju da postanemo punopravni clanovi medjunarodnih institucija i finansijskih organizacija i, pre svega, to sto se Rusija malo sporije "budi". A, i ti Englezi, Francuzi, pa zamislite i Grci, vode racuna samo o sebi i svojim interesima, kao da zaboravljaju saveznika.

Oni se sada nalaze u cvrstom "zagrljaju" sa Nemackom cija je "invazija" na Beograd, Srbiju, sto ce reci automatski i na (SR) Jugoslaviju opet postala aktuelna. Opet su se ti Nemci nameraclili na Srbiju i to oba dela - Berlin i Bon. Prvo su krajem prosle i pocetkom ove godine, Beogradom i diljem Srbije zavijorile njihove zastave, i ne samo njihove. A, sada...

Berlin kao hoce da Beogradu pokloni neke autobuse, kao da Beogradjani nemaju cime da se prevoze. Ne treba nama, kako rece Tatjana Lenard, "njihov otpad". Ne znaju ti Nemci da je beogradski autobuski pogon u savrsenom stanju i da nam putnici nikada nisu propadali kroz autobuse.

Ni Bon ne sedi skrstenih ruku. Kinkel je zvao Rugovu, tog "neprijatelja", "secesionistu", "seperatistu", "iredentistu", "kanibalistu", tog koji blati "svoju" drzavu gde god stigne, i rekao mu je da Nemacka nije zaboravila narod na Kosovu. Kinkel se opet "odao" - javno je rekao da Kosovo nije samo unutrasnje pitanje Srbije. Slicno je govorila i Medlin Olbrajt, koja je tako ostro nastupala protiv Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama.

I ko to onda kaze da ne postoji "medjunarodna zavera" protiv Srbije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /