Sreda, 10. septembar 1997.

PREDIZBORNA ATMOSFERA U NISU

Izbori ili provokacija

Celnici SPO prednjace u "adrenalinskoj" ,a SPS u "negativnoj" kampanji. Radikali "rade" s gradjanima. Anemicna antiizborna kampanja

Nis. "Jesi li sasvim siguran da idu izbori? Ili je sve to samo provokacija?", glasi recenica jednog poznatog Nislije koja bi mogla da ilustruje predizbornu atmosferu u ovom gradu, koju u odnosu na predhodne godine karakterise visak konfuzije uz manjak adrenalina.

Uz nastojanje da (uglavnom) javno ne cackaju svoje koalicione partnere iz lokalne koalicije "Zajedno" (DS) celnici SPO prednjace u klasicnoj strategiji "adrenalinske" predizborne kampanje, koristeci se pri tom povlascenim statusom u udarnim lokalnim medijima. Radikali takodje ofanzivno "rade" s gradjanima na stranackim tribinama, novinarima na pres konferencijama, a ozbiljno pripremaju i nemitingasko gostovanje Vojislava Seselja na "Niskoj televiziji".

Lokalne demokrate i ostali iz antiizbornog drustva, vec duze ne odmicu od anemicnih javnih istupa i akcija lepljenja i deljenja "stop" i "dosta" plakata i letaka. Gotovo da se stice definitivan utisak da nemaju jasnu predstavu o mogucim efektima, pa i samim modalitetima antiizborne kampanje. Ipak je najteze definisati niske socijaliste koji sprovode toliko specificnu predizbornu kampanju da se lokalni cinici vec pitaju da li su oni uopste culi da su sami raspisali izbore.

Uz stalne pres konferencije na kojima predstavljaju sopstvene poslanicke kandidate i intenzivno lepljenje plakata o "ljubavi, veri i nadi" celnici SPO su prosle nedelje organizovali i za sada jedini miting nekog predsednickog kandidata. Uprkos velikoj reklami mitinga na kome je govorio Vuk Draskovica, ili njegovom pazljivom scenariju koji je trebalo da isprovocira predizborno uzbudjenje, posredstvom pokretacke muzike ("Mesecina" ili "Kalasnjikov"), video bima koji je mogao da gleda citav Trg i vatrometa, veoma brojni posetioci mitinga su reagovali pre zamisljeno nego egzaltirano. Ni ovoga puta nisu izostala prepoznatljiva skandiranja ("Vuce, Vuce", "Crvena bando", "Mars Slobo mars"), ali je utisak novinara da je sve bilo na nizoj temperaturi nego ranije.

Novost je predstavljao i direktni prenos celog mitinga na Niskoj televiziji (NTV) i privatnoj televiziji "Belle amie". Zbog ovog skupa to vece je cak bila promenjena sema na NTV, pa je udarna informativna emisija "Telepres 2" emitovana izmedju direktnog prenosa mitinga i njegove kompletne reprize za "one koji su bili na Trgu". Ovakav tretman predstavljanja Vuka Draskovica gradjanima Nisa je predstavljao samo kulminaciju favorizovanja SPO u predizbornoj kampanji, koje je uocljivo kako na ovom elektronskom mediju ciji je osnovac SG, tako i u lokalnim "Narodnim novinama", koje imaju istog osnivaca.

Predizborna strategija SPS mogla bi se nazvati "negativnom", s obzirom da osim lepljenja plakata po gradu, i par promocija poslanickih kandidata u sedistu partije, nisu govorili o sopstvenim izbornim programima, vec su se bacili na isticanje propusta drugih. Posve je neizvesno da li ce sinocnje gostovanje potpredsednika SPS Dusana Matkovica, ili predsednickog kandidata leve koalcije Zorana Lilica, koje je nezvanicno najavljeno za 16. septembar, moci da promeni "negativan" predizborni utisak. Skeptici vec ocenjuju da je za tako nesto suvise kasno.

Z. Miladinovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /