Sreda, 10. septembar 1997.

PREDSEDNIK VECA SAVEZA SINDIKATA SRBIJE OPET OSUDIO POZIVE NA STRAJKOVE

Banovic protiv radnickih interesa

Celnik VSSJ zatrazio od radnika da se ponasaju kao patriote i ne strajkuju jer je to "sabiranje jeftinih politickih poena"

Medju beogradske privrednike kojima je minulog ponedeljka u centru "Sava" o rezultatima rada Vlade Srbije govorio premijer Mirko Marjanovic, umesao se i Tomislav Banovic, predsednik Veca Saveza sindikata Srbije. Posle premijerovog hvalospeva o trogodisnjem kumulativnom rastu drustvenog proizvoda od preko 15 odsto i drustvenom proizvodu od skoro 1.500 dolara, idilicne price o obnovi poljoprivredne mehanizacije i velike pomoci metalskom kompleksu glavnog grada, republicki sindikalac zahvalio je vladi na njenoj kooperativnosti. Reci zahvalnosti uputio je i Privrednoj komori Srbije.

Za Banovica je ovaj skup bio prilika i da sindikalnim partnerima iskaze postovanje sto su Sindikatu omogucili da ucestvuje u pripremi Zakona o svojinskoj transformaciji. Ne prvi put, u salvi slavopojki vladi, Banovic je na ovom skupu one koji strajkuju ili pozivaju na strajk, izgrdio, dodavsi da bi trebalo da od toga odustanu jer takvi pozivi nisu nista draugo do "sabiranje jeftinih politickih poena."

Ovo nije prvi put da predsednik republicke radnicke organizacije clanstvu sugerise da se mane strajkovanja, pozivajuci ga da u teskim situacijama (kao i u avgustu 1995. godine u vreme egzodusa srpskog zivlja iz tadasnje RSK) bude mirno i "patriotski se ponasa u istorijski odsudnim trenucima za naciju".

- Ne cudi nas da Banovic opet ovo cini. Uostalom, pomenuti skup je i bio sastanak poznatog trilinga koji je upropasto drzavu i, kompletnu privredu, a hvali se rezultatima porasta proizvodnje kakvog nema u Evropi. Na tom skupu Banovic je iznova potvrdio pripadnost ovom trilingu, dokazujuci kako pokusava da pomogne rezimu koji ulazi u izbornu trku, a to znaci da pomaze i sebi. I on zeli da spreci odlazak onih koji moraju otici. Njegova strelica, u ovom slucaju, direktno je uperena na stav Veca saveza samostalnih sindikata Jugoslavije kojim se podrzavaju svi socijalni buntovi i strajkovi u SRJ, komentar je Milana Nikolica, potpredsednika Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

Nikolic posebno naglasava da "Nezavisnost" podrzava stav VSSSJ i nada se da ce novi sindikati koje osnivaju radnici uspeti da se dogovore sa VSSSJ "kako ovog koji se isprecio izmedju nas da sklonimo s mesta sa koga pokusava da utice na misljenje radnika i da ih privoli da poveruju kako je ovaj rezim na njihovoj strani."

- I dalje pozivamo sve radnike koji imaju opravdane razlog da udju u strajk, kao i sto podrzavamo sve one koji opravdano strajkuju. Uvereni da ce politicki pajaci, poput Tomislava Banovica, sto pre nestati sa politicke scene i biti onemoguceni da razbijaju radnicke interese, istice Nikolic.

U UGS "Nezavisnosat" isticu kako je sramno da jedan predsednik sindikata bude protiv strajka ili da ga osporava. Nikolic upozorava da je ovakvo ponasanje sindikalnih celnika samo znak da oni niti stite radnicke interese, niti su istinski sindikalisti, "vec predstavljaju ljude preko kojih stranka na vlasti zeli i dalje da manipulise i iskoricava radnike." U ovom sindikatu podsecaju da celnici samostalnog sindikata godinama ostaju nezaintersovani, odnosno da ne zele da se suprostave rezimu koji je milion radnika ostavio bez posla, a one koji zaradjuju "gurnuo ispod granice najcrnjeg siromastva. "

G. Djukic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /