Sreda, 10. septembar 1997.

LILIC I MARKOVIC NA SVECANOJ AKADEMIJI STUDENTSKE LEVICE

Skolovanje - najpreci posao

Dr Mirjana Markovic optuzila desnicu da je od Beogradskog univerziteta napravila "konzervativizam i defetizam"

Beograd, Beta. - Predsednicki kandidat levice na predstojecim predsednickim izborima u Srbiji Zoran Lilic izjavio je juce da "nema preceg posla" od stvaranja uslova da se mladi skoluju u miru i steceno znanje ostave u svojoj zemlji. Na svecanoj akademiji Studentske levice u Studentskom kulturnom centru, Lilic je mladim levicarima porucio da su zapocete reforme i paket usvojenih sistemskih zakona u interesu hvatanja koraka sa svetom i povratka u medjunarodnu zajednicu. "Nije dobro koliko bismo zeleli da zivimo, ali je mnogo bolje nego proteklih cetiri-pet godina sankcija i enormne inflacije", rekao je Lilic.

Predsednica Direkcije Jugoslovenske levice Mirjana Markovic rekla je da levica "nije samo politicka organizacija, vec nacin misljenja i zivota". "Prolazi vreme politickih stranaka. One ostaju u 20. veku, a levica ide napred", rekla je Mirjana Markovic i naglasila da je "levica starija i od politike, i od politickih stranaka i od nauke". Ona je optuzila desnicu da je Beogradski univerzitet ucinila "konzervativnim i defetistickim", ali je ocenila da to "nece dugo trajati, jer ce ih zameniti ideje progresivnog i kreativnog". "Dugo sam verovala da je BU najlepse mesto na svetu zbog njegovog jugoslovenskog i kosmopolitskog duha. Danas strahujem da na Beogradskom univerzitetu preovladjuju konzverativizam i defetizam", rekla je ona i optuzila stranke desne orijentacije da su "suspendovale nauku u korist religije i politike". Ona je primetila da se defetizam na Univerzitetu manifestuje kroz "ignorisanje tudjih rezultata rada, uspeha i osecanja" i kroz "odsustvo motiva da se sopstvenim naporima doprinese opstem dobru".

Pre akademije Studentske levice ispred Studentskog kulturnog centra clanovi Pokreta studenata Srbije delili su svojim kolegama levicarima letke na kojima je pisalo: "Stop tiraniji" i "Dosta je bilo Milosevicevog samovlasca".

Na akademiji Studentske levice primecena je i crvena zastava s likom juznoamerickog revolucionara Ce Gevare, a skup je zavrsen "Internacionalom" i pustanjem balona u bojama jugoslovenske zastave.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /