Sreda, 10. septembar 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE IO SO VRACAR POVODOM USLOVLJAVANJA UPISA UCENIKA XIV GIMNAZIJE

Ministarstvo prosvete "reketira" ucenike!

- Od drugog septembra ove godine stizu nam prituzbe roditelja djaka XIV beogradske gimnazije da im se upis u skolu uslovljava uplatom odredjenih sredstava na ime "pomoci skoli", rekao je Aleksansdar Babic, clan Izvrsnog odbora Skupstine opstine Vracar, na jucerasnjoj konferenciji za novinare odrzanoj povodom ucestalih prituzbi roditelja ucenika XIV beogradske gimnazije od kojih je trazeno da prilikom upisa dostave dokaz o uplati 50 dinara, i pored toga sto su, kako je objasnio, iz opstinskog budzeta izdvojena znatna finansijska sredstva za renoviranje ove srednjoskolske ustanove.

Babic je objasnio da je IO opstine, postujuci utvrdjeno stratesko opredeljenje opstinske vlasti o preduzimanju koraka za unapredjivanje uslova zivota i infrastrukture na teritoriji opstine Vracar, krajem jula ove godine doneo odluku o ulaganju sredstava u visini od 1.370.114 dinara za renoviranje objekata Trece i Cetrnaeste beogradske gimnazije, OS " Milica Pavlovic" i obdanista u Ulici proleterskih brigada, sto je obavljeno tokom avgusta iako, kako je naglasio, opstinska vlast nema nikakve nadleznosti u resoru prosvete.

Uprkos cinjenici sto je opstinska vlast preduzela radove za obnavljanje fasade zgrade XIV beogradske gimnazije, zasta je ulozeno 178.888 i 327.790 dinara za rekonstrukciju krova, prema Babicevim recima, na pocetku skolske godine od svih ucenika je zatrazeno da dostave uplatnice da su uplatili po pedeset dinara, a od onih iz IV godine, zatrazen je isti iznos, ali u gotovini. Nakon toga usledile su brojne prituzbe roditelja organima opstine. Tim povodom, kako je receno, potpredsednik SO Vracar dr Goradana Anicic razgovarala je s direktorom skole, koji je obavestio da "nameravaju da okrece skolu".

- Ako se malo pozabavimo racunicom, dobicemo ukupan iznos od 56.000 dinara. Smatramo da je, pored novcane pomoci koju je opstina uputila Cetrnaestoj beogradskoj gimnaziji, u najmanju ruku bestidno ponovo, od ucenika, uzimati novac, a da je jos gore, uzimanjem novca uslovljavati njihov upis! - rekao je na kraju Aleksandar Babic, skrecuci pritom paznju gradjanima i nadleznom Ministarstvu prosvete da obrate paznju na ovaj slucaj.

M. Milunovic

Vlada "preuzela" radove

Clan Izvrsnog odbora SO Vracar Radmilo Belic, takodje ucesnik jucerasnje konferencije za novinare, izneo je slucaj jednog od roditelja ucenika XIV beogradske gimnazije kome je, kada je nazvao telefonom nadlezno ministarstvo da pita o cemu se radi, receno da skolu ne sanira opstina, vec Ministarstvo prosvete.

- Nas posebno iritira to sto su roditelji primorani i na najgori nacin reketirani da daju novac za rekonstrukciju skole u cemu mi vec ucestvujemo. Slucaj roditelja, kome je receno da skolu ne renovira opstina nego Ministarstvo, znaci da mozemo ocekivati da, dok traje predizborna kampanja, neko odande "otvori" skolu i tako predstavi da je Vlada ulozila sredstva u sanaciju! - ocenio je Belic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /