Sreda, 10. septembar 1997.

IZVESTAJ FONDA ZA HUMANITARNO PRAVO O ZASTUPLJENOSTI STRANAKA U MEDIJIMA PRETHODNE NEDELJE

U Dnevniku nista o bojkotu

U Drugom dnevniku za Zorana Lilica izdvojeno 1.467 sekundi, a za sve ostale predsednicke kandidate 639 sekundi programa. Studio B ne pravi drasticne diskriminacije stranaka, dok "Politika" posvecuje 66,11 odsto ukupnog prostora - propagandi leve koalicije

Beograd. - Prema najnovijem nedeljnom izvestaju analize zastupljenosti politickih stranaka u medijima tokom predizborne kampanje, koji vec cetvrtu nedelju zaredom radi Fond za humanitarno pravo, na drzavnoj televiziji se i dalje precutkuju vesti o aktivnostima stranaka antiizbornog bloka. Jedine informacije o bojkotu izbora na RTS, "idu" kroz priloge stranaka koje su protiv bojkota i koje, u svojim nastupima, negativno govore o strankama koje su odlucile da bojkotuju izbore. Na televiziji Studio B, prema rezultatima analize, antiizborni i izborni blok partija, zastupljeni su skoro podjednako.

Fond za humanitarno pravo je od 29. avgusta do 4. septembra pratio informativne emisije RTS - "Dnevnik 2" i "Dnevnik 3", zatim "Vesti u 7" Studija B, kao i pisanje stampanih medija - "Politike", "Blica" i "Nase Borbe". Osim priloga o promotivnim skupovima kandidata, praceni su i prilozi u kojima su drzavni funkcioneri propagirali stranke kojima pripadaju.

Jedan od najvecih prigovora upucen je urednickom delu Dnevnika RTS, gde se, prema razultatima izvestaja, cesto pojavljuju prilozi o aktivnostima kandidata leve koalicije, izvan rubrike "Izbori 97", specijalno namenjene predstavljanju kandidata i stranaka. Prema recima Natase Kandic, predsednice Fonda, na jucerasnjoj konferenciji za novinare, ucestalo pojavljivanje vesti o kandidatima leve koalicije rezultat je neumerenog uzvestavanja o kandidatima koji su ujedno i drzavni funkcioneri. "Jedno je klasicno predstavljanje kandidata, a drugo kada kandidat Zivadin Jovanovic, u drustvu potpredsednika vlade Ratka Markovica, otvara asfaltni put u selu Sekulic", objasnila je Natasa Kandic.

U "Dnevniku 2" RTS prilozi o predsednickom kandidatu leve koalicije Zoranu Lilicu, zauzeli su 1.467 sekundi, a svi ostali kandidati zajedno su dobili 639 sekundi. Kad su u pitanju placeni spotovi, na RTS prednjaci JUL, sa 1.194 sekunde stranacke reklame.

Jedinstvena ocena strucnjaka koji su radili analize je da u emisiji TV Studio B, "Vesti u 7", nema drasticne diskriminacije stranaka i predsednickih kandidata, s obzirom na to da li pripadaju vladajucoj ili opozicionim partijama. Kada su, medjutim, u pitanju predsednicki kandidati, kako je receno, "upadljiva je naklonost prema Vuku Draskovicu i visoka diskriminacija Vojislava Seselja".

Cak 66,11 odsto ukupnog prostora posvecenog strankama, u dnevnom listu "Politika" posveceno je propagandi leve koalicije. Ostale stranke u "Politici" dobile su 31,78 odsto prostora, a antiizborni blok svega 2,11 odsto. Za razliku od RTS, "Politika" je dodelila znacajan prostor Vuku Draskovicu, dok su Vojislav Seselj i ostali kandidati svedeni na minimalan prostor.

S. Milicic

Lilic najzastupljeniji u "Nasoj Borbi"

Najzastupljeniji predsednicki kandidat u "Nasoj Borbi", prema izvestaju Fonda, jeste Zoran Lilic. Iza Lilica, kako je naglaseno, standardno dobro je kotiran Mile Isakov. Vuk Draskovic je iza Vojislava Seselja. Primecena je i veca prisutnost Nebojse Covica (13,7 odsto).

U "Nasoj Borbi" je u periodu od 29. avgusta do 4. septembra bila najzastupljenija leva koalicija (35,13 odsto ukupnog prostora posvecenog strankama), ali uglavnom zahvaljujuci komentarima i prilozima u kojima se ova koalicija negativno prikazuje i izvestaju o konvenciji leve koalicije u centru "Sava". Drugi po zastupljenosti u nasem listu je antiizborni blok (26,9 odsto), a gotovo isto su zastupljene sve ostale stranke zajedno (24,5 odsto).

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /