Sreda, 10. septembar 1997.

PREMA ISTRAZIVANJU JAVNOG MNJENJA AGENCIJE "SCAN" U VOJVODINI

Socijalisti prestigli radikale

Medju predsednickim kandidatima i dalje vodi Vojislav Seselj (22,7 odsto anketiranih), ali ga opasno ugrozava Zoran Lilic (20,8) koji je ucetvorostrucio broj glasova. Vuk Draskovic dobio 10,7 a Mile Isakov cetiri odsto glasova anketiranih. Najslusaniji radio "Stotka", a najgledanija televizija "Pink"

Novi Sad. - Velike razlike, unutrasnja dinamika i znacajne promene za samo tri meseca na delu su u vojvodjanskom javnom mnjenju - saopstila je juce novinarima Milka Puzigaca, direktor Agencije za istrazivanje javnog mnjenja "Scan", objavljujuci rezultate najnovijeg "pipanja pulsa" Vojvodjana. Istrazivanje je inace radjeno na reprezentativnom uzorku od 1.325 ispitanika u cetrdeset naselja iz 22 vojvodjanske opstine. Najveca promena u odnosu na prethodno istrazivanje iste agencije, po recima direktorke je sto su socijalisti po najsvezijim podacima pretekli radikale Vojislava Seselja u Vojvodini, koji su samo pre tri meseca bili najpopularniji, dok je SPS tada za njima zaostajao cak nekih pet odsto.

Ukoliko bi izbori bili sada i ako bi stranke izasle na izbore pojedinacno, po podacima Agencije "Scan", SPS bi dobila 21,1 odsto glasova, druga bi bila SRS sa 20,3 odsto, treca Liga socijaldemokrata sa osam, dok bi SPO dobio 8,2 odsto glasova. Iz ovih podataka sa vrha tabele istrazivaci "Scana" zakljucuju da radikali zadrzavaju u Pokrajini svoje stabilno biracko telo (nesto ga cak i popravljaju) ali da su se socijalisti u znatnoj meri "oporavili" u odnosu na prethodno istrazivanje i svoj rejting poboljsali za nekih pet odsto, mada imajuci u vidu rezultate proslogodisnjeg glasanja (28,1 odsto za levu koaliciju) socijalistima ostaje jos prostora za vracanje sopstvenog birackog tela. Paznju privlace posebno jos dva podatka: Koalicija "Vojvodina" u znacajnoj meri je povecala svoj rejting (danas bi glasalo 12,8 odsto Vojvodjana) za razliku od 6,6 koliko je anketiranih njima dalo glasove u prethodnim izborima. Na delu je takodje, blagi porast popularnosti Srpskog pokreta obnove (danas bi glasalo 8,2 odsto) mada pretpostavljeni izlazak svih stranaka odvojeno na izbore i opredeljenje glasaca u tom slucaju da se 6,3 odsto glasova daju poverenje Demokratskoj stranci navodi na zakljucak da je mnogo vise opredeljenih u prethodnim izborima bilo za Koaliciju "Zajedno", kada se za nju izjasnilo cak 23,5 odsto anketiranih.

Vojvodjani, ipak, kako svedoci istrazivanje "Scana", kada je rec o predsedniku Srbije najvece poverenje i dalje daju Vojislavu Seselju (glasalo bi 22,7 odsto upitanih) dok bi na drugom mestu bio Zoran Lilic, sa 20,8 odsto glasova, treci Vuk Draskovic sa 10,7 odsto, glasova, cetvrti Mile Isakov sa cetiri odsto glasova. Za nekog drugog, sem liste na kojoj su jos bili ponudjeni Sandor Pal i Vuk Obradovic glasalo bi 9,8 odsto Vojvodjana, a 11,4 odsto ne bi glasalo. I pored primata Seselja u glasovima, medjutim, istrazivaci primecuju da je Lilic kao predsednicki kandidat u poslednja tri meseca napravio veliki prodor i cak ucetvorostrucio poverenje i "primakao" se Seselju a karakteristicno je i da natpolovicna vecina anketiranih procenjuje da ce Lilic pobediti (56,5 odsto), kao i da ce lista levice pobediti u parlamentarnim izborima (preko 70 odsto)..

Agencija "Scan", kako to redovno cini, istrazila je i odnos vojvodjanske javnosti prema nadleznostima Vojvodine. Cak 41,4 odsto ispitanika smatra da joj treba vratiti autonomiju, dok 17,5 veruje da ona treba cak da bude samostalna federalna jedinica u Jugoslaviji. Da je pronadjena prava mera njenih nadleznosti veruje 22,1 odsto, a cetiri procenata da joj valja smanjiti ili ukinuti nadleznosti.

Kada je o medijima rec, "Scanovi" podaci kazuju da je najslusanija radio stanica "Stotka" (14,4 odsto) a da je blizu i Radio Beograd, dok se najveci broj (21,5 odsto) opredeljuje za neku lokalnu radio stanicu. Najgledanija TV stanica u Vojvodini je "Pink" sa preko 22 odsto gledalaca dok se medju onima koji redovno prate dnevnu stampu najvise citaju "Vecernje novosti" (23,7 odsto) koje su u odnosu na pre par meseci pretekle "Blic" (sada 17,4 odsto). List "Blic", medjutim, ipak drzi primat kada je rec o ljudima koji samo povremeno prate stampu. Medju redovnim citaocima dnevnih listova, medjutim, na trecem mestu je "Politika" (16,8), "Dnevni telegraf" (10,0) "Nasa Borba" (8,9) i "Dnevnik" sa 8,7 odsto opredeljenih. Najcitaniji nedeljnik (redovno) je "Svet" (6,3 odsto) a povremeno "Nedeljni telegraf" sa 11 odsto citalaca.

Z. S.

"Nasa Borba" se cita zbog objektivnosti i istinitosti

Ubedljivo najveci broj citalaca "Nase Borbe" opredelio se za taj list, sudeci po odgovoru anketiranih, zbog objektivnosti i istinitosti. Cak preko 65 odsto ispitanika opredeljenih da citaju "Nasu Borbu" navelo je kao motiv upravo te osobine lista, sto je ujedno i najveci procenat u odabiru kada je rec o razlicitim listovima i razlicitim ponudjenim osobinama - od informativnosti, navike, tradicije do cene i zabavnih sadrzaja i lokalnih vesti.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /