Sreda, 10. septembar 1997.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE O SITUACIJI U CRNOJ GORI

Djukanovicu se ne moze verovati

Crnogorski premijer je poslednjih deset godina odrzavao Milosevica na vlasti i nije nista manje odgovoran od njega, izjavio Vojislav Kostunica, predsednik DSS

Beograd. - Rascep u Demokratskoj partiji socijalista cini dobro za demokratske promene u Saveznoj Republici Jugoslaviji, posto ona nije ni demokratska ni federalna drzava. Medjutim, postavlja se pitanje koliko su Djukanovic i njegov deo te stranke promenili cud - izjavio je na jucerasnjoj konferenciji za stampu lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica, upitavsi se "da li je Bulatovic sve ovo vreme bio kamen o vratu crnogorskom premijeru". Prema njegovim recima, Djukanovic nema vecinu u crnogorskom parlamentu ali ima zato manjinsku vladu "zahvaljujuci nekim opozicionim strankama koje ga podrzavaju".

- Sporazum koji je premijer Crne Gore Milo Djukanovic potpisao sa grupom opozicionih stranaka moze se nazvati "Narodna sloga broj dva", jer se tu nalaze stranke potpuno suprotnih pogleda na nasu saveznu drzavu. Tako, na primer, stranka Slavka Perovica je ustvari Rugovina crnogorska stranka jer ni oni, kao ni Rugova, ne priznaju saveznu drzavu. Interesantno je da tim sporazumom Djukanovic obecava ono sto do sada nikada nije radio, a to je organizovanje fer i postenih izbora. Medjutim, da li se moze verovati Milu Djukanovicu posle svega sto je uradio? Odgovor je ne, jer je on poslednjih deset godina odrzavao Milosevica na vlasti i na taj nacin nije nista manje odgovoran od njega samog - zakljucio je Kostunica.

Situaciju u Crnoj Gori, po recima potpredsednika Bojoviceve Narodne stranke Novice Stanica karakterise "svadja dva jarana, Djukanovica i Bulatovica, koji su do juce delili sve od sverca, svakojakog kriminala, iznosenja velike kolicine novca na Kipar, pretnji opozicionim strankama". Sada, prema Stanicevim recima, "ti jarani kada su se sukobili zahtijevaju od opozicije da se opredjele za neciju stranu".

- Trenutno se u Crnoj Gori stvara atmosfera da je republika starija od savezne drzave, tako da se crnogorska politika polako krece ka otcjepljenju - rekao je na kraju potpredsednik Narodne stranke Crne Gore Novica Stanic.

Odgovarajuci na pitanje novinara o jucerasnjem incidentu u Banjaluci, lider DSS je rekao da "ako imate predizbornu kampanju u Republici Srpskoj, ondane mozete da zabranite okupljanje gradjana na nekom politickom skupu. To, ustvari, znaci da je u Republici Srpskoj, uoci samih izbora, zabranjena predizborna kampanja. Tacna je informacija da sam bio pozvan na banjalucki skup ali sam bio sprecen, zbog antiizborne kampanje, da uzmem ucesca na njemu".

"Crnogorski Dnevnik gori od RTS"

"Do nedavno sam bio ubijedjen da od Dnevnika RTS nema goreg. Medjutim, sada crnogorska drzavna televizija i "Pobjeda" sprovode pravi medijski teror u Crnoj Gori. Kakva je medijska slika u nas, najbolje govori podatak da kad bi, boze me oprosti, sam gospod Bog odrzao konferenciju za stampu, to ne bi bilo ni prikazano na drzavnoj televiziji, ukoliko ne odgovara koncepciji vladajuce strukture - prokomentarisao je medijsku sliku u Crnoj Gori potpredsednik Narodne stranke Novica Stanic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /