Petak, 12. septembar 1997.

AKCIJA BEOGRADSKIH STUDENATA "STA VAM RADE DECA, PREDSEDNICE"

Avioni od papira nad Beogradom

Pozdravljajuci jasnu poruku akademaca da ce, uprkos svemu, ostati u svojoj zemlji, gradjani "odgovorili" avionima od novina

Beograd. - Bacanjem papirnatih avioncica sa beogradskih krovova, Pokret studenata Srbije, juce u 15 casova i 15 minuta, odrzao je akciju pod nazivom "Sta vam rade deca, predsednice". Na ovaj nacin, prema recima predsednika Studentskog parlamenta Slobodana Homena, akademci su "opomenuli sve vladajuce politicke faktore da ce studenti, uprkos svemu, ostati u svojoj zemlji".

Hiljade papirnatih aviona i letaka poletelo je juce poslepodne sa "Beogradjanke", na Terazijama i sa krovova drugih zgrada glavnog grada. Avioni, napravljeni od plakata "Sta vam rade deca, predsednice", prvo su iznenadili a zatim i motivisali nase sugradjane, koji su studentima "odgovorili" svojim avionima napravljenim od novina. Tako je u jednom trenutku Ulica srpskih vladara bila bele boje. Mnogi avioni su zavrsili u kabrioletima novopecenih bogatasa koji su protestovali zbog toga sto su im omeli razgovore na mobilnim telefonima. Bilo je i onih koji su umesto aviona od akademaca zahtevali da bacaju novce "koje su dobili od Amerikanaca".

- Ovom akcijom smo jos jednom pokazali da ideja Studentskog protesta postoji i dalje i kao takva mora da pobedi. Mi cemo se potruditi da do te pobede sto pre dodje. S tim u vezi, Pokret studenata Srbije u subotu ce organizovati novu akciju pod nazivom "Studentski fri sop". Ime samo po sebi dovoljno govori o cemu je rec. Neki "klinci" lepo zive, imaju i fri sopove, lupaju na desetine skupih kola, dok ogromna vecina nema nista. Za utorak smo pripremili akciju pod nazivom "Sneg u septembru", ali o njoj, jos uvek, necemo nista reci - izjavio je za "Nasu Borbu" predsednik Studentskog parlamenta Slobodan Homen.

Uspesnost jucerasnje akcije studenata treba videti i u cinjenici da je to bila prva akcija akademaca u kojoj nije doslo do vec dobro poznate intervencije policije. Gradjani, ukljucujuci i novinare, koji su se u tom trenutku nasli kod "Beogradjanke" ili na Terazijama, dobro su se zabavili.

V. Djordjevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /