Petak, 12. septembar 1997.

SUPERVIZORI OEBS JUCE ZAVRSILI OBUKU ZA NADGLEDANJE GLASANJA IZBEGLICA U JUGOSLAVIJI

Poziv izbeglicama da izadju na izbore

Beograd. - U hotelu "Jugoslavija" juce je bio poslednji dan obuke supervizora OEBS, koje su vlade Svedske, Finske i Norveske poslale radi nadgledanja glasanja izbeglica u Jugoslaviji, za lokalne izbore u BiH 13. i 14. septembra. Ovim povodom predsednica Savezne komisije za pomoc u sprovodjenju izbora za lokalne vlasti u Bosni i Komesar za izbeglice Bratislava Buba Morina pozdravila je ekipu suvervizora, a glasacima u Jugoslaviji porucila da na izbore izadju u sto vecem broju, "jer ce svojim glasanjem opredeliti svoju sudbinu, i sudbinu nas ovde koji smo ih godinama zbrinjavali".

U izjavi za novinare, Morina je izrazila nadu da ce prekjucerasnja odluka Skupstine RS o izlasku na lokalne izbore ohrabriti one koji su bili u dilemi da li da izadju na glasanje, naglasavajuci da od njih zavisi ostvarivanje odredbi Dejtonskog sporazuma. Na pitanje koliko su u ovom trenutku sazreli uslovi za povratak izbeglica iz Jugoslavije, Morina je odgovorila: - Ovi nezeljeni dogadjaji, kad govorimo o entitetu RS, sigurno su denekle obeshrabrili izbeglice da se vrate. Mi smo bili pred neposrednim potpisivanjem za povratak 60 hiljada izbeglica koje vode poreklo iz entiteta RS. Nadam se da ce situacija u RS smiriti i da je svima dosta rata.

Broj posmatraca je 80, u birackim odborima angazovano je vise od 750 ljudi, a na ukupnom poslu organizacije glasanja ukljuceno je 2.000 ljudi. Broj registrovanih glasaca je oko 75 hiljada i za njih je otvoreno 79 birackih mesta, 70 u Srbiji i devet u Crnoj Gori.

LJ. G.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /